Blog

8 Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε αν δεν τρώτε αρκετά

BLOG BASIC IMAGE COMPASSNUTRITION.EU
Lifestyle / Lifestyle / Med32Euphoria / Med32Euphoria / Δίαιτα / Διατροφή / Υγεία

8 Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε αν δεν τρώτε αρκετά

Ας εμβαθύνουμε και ας ρίξουμε μια ματιά στα όχι και τόσο διακριτικά σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας μπορεί να μην λαμβάνει αρκετές ζωτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά και τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την πρόσληψη τροφής με μια ισορροπημένη διατροφή.

 

  1. Χαμηλή ενέργεια

Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι για αρκετές εβδομάδες, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε ή την ποιότητα του ύπνου σας, ίσως ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσετε τη διατροφή σας. Όταν υποσιτιζόμαστε διαρκώς, το σώμα δεν είναι σε θέση να τροφοδοτηθεί σωστά. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ληθαργικοί και υποτονικοί.

Συχνά το βλέπουμε αυτό στην περίπτωση των διαιτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συγκεκριμένα. Βλέποντας ότι οι αμυλούχοι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή γρήγορης ενέργειας του σώματος, είναι λογικό γιατί ο περιορισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο από ιδανικά επίπεδα ενέργειας.

Ρίξτε μια ματιά στη συνήθη πρόσληψή σας όσον αφορά τόσο τις ποσότητες όσο και την ποικιλία. Καταναλώνετε ισορροπημένα γεύματα που ενσωματώνουν όλα τα συστατικά των Θεμελιωδών Πέντε; Συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων υδατανθράκων; Τρώτε όταν πεινάτε και ακούτε τις ενδείξεις του σώματός σας; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε εδώ και δείτε αν μπορείτε να κάνετε κάποιες προσαρμογές.

  1. Ζαλάδες

Η ζαλάδα μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σωματικά σημάδια του ότι δεν τρώτε αρκετά. Όταν δεν τρώτε αρκετή τροφή, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να πέσουν κατακόρυφα και να σας κάνουν να αισθανθείτε ζάλη ή λιποθυμία. Εάν αισθάνεστε συνεχώς ζαλάδα και δεν μπορείτε να καταλάβετε ακριβώς γιατί, ρίξτε μια ματιά στην πρόσληψη τροφής σας.

Για μια άμεση ενίσχυση μέσω σνακ, φάτε κάτι με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως μια μπανάνα με λίγο βούτυρο αμυγδάλου, μια χούφτα μούρα και ξηρούς καρπούς ή μπαστουνάκια λαχανικών με λίγο χούμους. Αυτός ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης θα βοηθήσει στην αύξηση και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας.

Ωστόσο, αν η ζάλη επιμένει αφού κάνετε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, συζητήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα.

  1. Ελλιπής γνώση και παραγωγικότητα (π.χ. εγκεφαλική θολότητα)

Έχετε ποτέ στιγμές ξεχασιάς όπου λέτε πράγματα όπως: “Πού έβαλα τα κλειδιά μου;”; Αυτό συμβαίνει σε όλους μας, αλλά η συχνή ομίχλη του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει να ελέγξετε πώς τρέφεστε (π.χ. να τρώτε περισσότερο φαγητό)! Η εγκεφαλική θολότητα μπορεί να είναι σημάδι διαφόρων προκλήσεων υγείας, αλλά είναι επίσης ένα από τα βασικά συμπτώματα του να μην τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αναβολή του μεσημεριανού γεύματος ή η διακοπή των κανονικών ωρών του γεύματός σας για να παρευρεθείτε σε συσκέψεις ή να απαντήσετε σε τηλεφωνήματα καθυστερεί την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να συνεχίσει. Έτσι, αν αυτή η ύφεση στις 3 μ.μ. χτυπήσει δυνατά και συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε φάει μεσημεριανό, αυτό είναι το σύνθημά σας για να κατευθυνθείτε προς την κουζίνα ή να πάρετε ένα σνακ.

Είναι καλύτερο να χορταίνετε με πλήρη τρόφιμα όσο καλύτερα μπορείτε. Προτίμησε μια πλούσια σαλάτα με πολλά φρέσκα λαχανικά, ίσως μερικές γλυκοπατάτες, αβοκάντο, ψητό κοτόπουλο ή πρωτεΐνη της επιλογής σου και ένα νόστιμο ντρέσινγκ. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας και στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής (1).

Αντίο, αντίο στην <<ομίχλη>> του εγκεφάλου !!!

  1. Απώλεια μαλλιών και εύθραυστα νύχια

Αυτό μπορεί να σας εκπλήσσει, αλλά αν δεν τρώτε αρκετή τροφή ή δεν παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, τα όργανα με την υψηλότερη προτεραιότητα θα αναλάβουν το προβάδισμα για να πάρουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονές σας, παρά τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας. Η υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών είναι στενά συνδεδεμένη με το τι τρώτε μαζί με το πόσες βιταμίνες και μέταλλα απορροφά το σώμα σας.

Είναι φυσιολογικό να χάνετε μεταξύ 50-100 τούφες μαλλιών κάθε μέρα. Αν χάνετε περισσότερες τούφες από το συνηθισμένο και τα νύχια σας φαίνεται να σπάνε πιο εύκολα, ίσως να θέλετε να επικεντρωθείτε στη θρέψη των μαλλιών και των νυχιών σας από μέσα προς τα έξω.

Ξεκινήστε τρώγοντας τροφές που βοηθούν στην παραγωγή περισσότερης κερατίνης, της πρωτεΐνης που δυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια σας. Το σπανάκι, τα φασόλια, το πλιγούρι βρώμης, ο σολομός, τα αυγά και τα μούρα αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών που αγαπούν τα μαλλιά και τα νύχια. Η πρωτεΐνη, η βιοτίνη, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικότερα, είναι τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το πάχος, τη λάμψη και την ανάπτυξη της καλλιέργειάς σας.

  1. Ευέξαπτη διάθεση

Η εκνευρισμός είναι ένα πραγματικό συναίσθημα! Αν παλεύετε με μια πολυάσχολη μέρα και βγείτε βιαστικά από την πόρτα χωρίς πρωινό, το σάκχαρο στο αίμα σας και η διάθεσή σας μπορεί να κάνουν πραγματική βουτιά. Μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν επιθετικότητα και βίαιη συμπεριφορά. Έτσι, όταν δεν έχετε φάει τίποτα, η ευερεθιστότητα μπορεί να είναι μία από τις πρώτες αισθητές παρενέργειες του να μην τρώτε αρκετό φαγητό.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την κυκλοθυμία είναι να τρώτε τακτικά γεύματα και θρεπτικά σνακ. Το να απολαμβάνετε σταθερές ώρες γεύματος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε σε τροχιά θετικής διάθεσης και καλής ενέργειας. Όταν νιώσετε το πρώτο σημάδι πείνας να έρχεται, μην το απωθείτε! Ακούστε το και αρπάξτε είτε ένα γεύμα είτε ένα σνακ, ανάλογα με το βαθμό πείνας που νιώθετε, ώστε να νιώθετε τον καλύτερό σας εαυτό σε σχέση με την κυκλοθυμική, ευερέθιστη εκδοχή του.

  1. Αίσθημα ρίγους

Έχετε ρίγη, όλη την ώρα; Πρέπει να καταναλώνετε σημαντική ποσότητα τροφής για να διατηρείτε το σώμα σας ζεστό, ενώ εκτελείτε άλλες σωματικές λειτουργίες.

Αν δεν τρώτε αρκετά, πιθανώς δεν είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε αποτελεσματικά τη θερμογένεση, η οποία είναι μια διαδικασία που βοηθά το σώμα σας να παράγει θερμότητα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια περιοριστική δίαιτα έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από εκείνους που δεν ακολουθούν.

Οι γυναίκες που είναι επίσης λιποβαρείς ή έχουν χαμηλό σωματικό λίπος μπορεί να αναπτύξουν “χνουδωτά” μαλλιά (γνωστά και ως lanugo), ως έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει το σώμα τους την απώλεια θερμότητας. Όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό σωματικό λίπος για να θερμανθεί, μπορεί να αναπτύξει lanugo για να βοηθήσει στην παγίδευση της θερμότητας. Είναι συνηθισμένο σε άτομα με νευρική ανορεξία ή σε άτομα που είναι εξαιρετικά αδύνατα.

  1. Συνεχής δίψα

Το να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να διαχειριστείτε τα επίπεδα ενυδάτωσης. Πολλοί από τους ηλεκτρολύτες που λαμβάνετε από το φαγητό επηρεάζουν τη δίψα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε διψασμένοι αφού πιείτε ένα ποτήρι νερό, είναι μια κόκκινη σημαία ότι μπορεί να μην καταναλώνετε αρκετές θερμίδες.

Μερικές φορές, το σώμα σας μπορεί επίσης να μπερδέψει τη δίψα με την πείνα και να σας παραπλανήσει μακριά από το μπουκάλι με το νερό. Απλά θυμηθείτε να στοχεύετε σε ενυδατικά ροφήματα, όπως τσάι χωρίς καφεΐνη, ανθρακούχο μεταλλικό νερό χωρίς ζάχαρη και το καθαρό νερό.

  1. Αμηνόρροια

Η αμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος για την έλλειψη περιόδου. Οι γυναίκες μπορεί να χάσουν την περίοδό τους για διάφορους λόγους, όπως η εγκυμοσύνη, οι αλλαγές στη διατροφή και το άγχος. Μερικές φορές ορισμένα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένης της αντισύλληψης, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κύκλο σας. Συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών σας και επομένως και την περίοδό σας.

Η αμηνόρροια μπορεί επίσης να συμβεί αν δεν τρώτε αρκετά και έχετε χαμηλό σωματικό λίπος ή είστε λιποβαρείς (περίπου 10 τοις εκατό κάτω από το “φυσιολογικό” βάρος), κάτι που είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Το χαμηλό βάρος μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία και να προκαλέσει μη φυσιολογικές αλλαγές στις ορμόνες σας, γι’ αυτό και ορισμένες γυναίκες με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες ή γυναίκες που είναι αθλητές με υψηλές επιδόσεις μπορεί να χάνουν συχνά την περίοδό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα τους δεν λαμβάνει επίσης αρκετά θρεπτικά συστατικά για να πραγματοποιήσει τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες.

Η αθλητική τριάδα είναι ουσιαστικά ένας αλληλένδετος κύκλος που περιλαμβάνει χαμηλή πρόσληψη ενέργειας, αμηνόρροια και χαμηλή οστική πυκνότητα. Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε αθλήτριες που προσπαθούν να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο “λεπτότητας” για ένα συγκεκριμένο άθλημα, όπως το καλλιτεχνικό πατινάζ, το μπαλέτο, η γυμναστική ή άλλα.

Font Resize
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping