Διαιτολογία
June 1, 2020 2020-11-13 20:08Διαιτολογία
Κλινικές Καταστάσεις
Στο κέντρο μας, μπορείτε να υποστηριχθείτε διατροφικά για οποιαδήποτε κλινική κατάσταση. Στόχος μας είναι, η κάλυψη διατροφικών αναγκών ατόμων που πάσχουν από οποιαδήποτε κλινική Πάθηση.
Αθλητική Διατροφή
Η αθλητική διατροφή απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους με τη χρήση ενός προγράμματος διατροφής, προσαρμοσμένο στους αθλητικούς τους στόχους, στον τύπο, τον όγκο και την ένταση της προπόνησης, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του σώματός τους.
Στόχος μας είναι, ένα ισορροπημένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησης, καθώς και τα οφέλη της άσκησης για την υγεία. Η διατροφή του αθλητή έχει σημαντική επίδραση στην αθλητική απόδοση, παρέχει ενέργεια και ρυθμίζει τις μεταβολικές διαδικασίες. Είναι πολύ σημαντική τόσο κατά την προπονητική περίοδο όσο και κατά την περίοδο του αγώνα, αλλά και την αποθεραπεία, στάδια στα οποία διαφοροποιείται σημαντικά.
Απώλεια Βάρους
Συνήθως υπάρχει η τάση να παίρνουμε ξανά το βάρος που έχουμε χάσει.
Στόχος μας είναι, να προετοιμάσουμε κατάλληλα το περιβάλλον σου, ώστε να δημιουργήσεις μια υγιή ρουτίνα και να σε εκπαιδεύσουμε βήμα προς βήμα ώστε να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και να μη χρειαστείς δίαιτα ξανά.
Επομένως, με την ανάπτυξη καλών διατροφικών συνηθειών και της τακτικής φυσικής δραστηριότητας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να χάσετε βάρος, να οδηγηθείτε στην ιδανική απώλεια και να το διατηρήσετε…
Πρόσληψη Βάρους
Η πρόσληψη βάρους για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι το ίδιο επίπονη και δύσκολη όσο είναι η απώλεια βάρους για κάποιους άλλους.
Στόχος μας είναι, η υγιή πρόσληψη βάρους σε υγρά και μυϊκή μάζα και όσο το δυνατόν σε λιγότερο λιπώδη ιστό και η αποφυγή απορρύθμισης του μεταβολισμού ,ενός κινδύνου που ελλοχεύει στην υπερφαγία. Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή, παίζει η άσκηση συγκεκριμένης μορφής.
Παχυσαρκία
Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου (νεογνά, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες)
Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας όπως προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος καθώς επιβαρύνει μέση, γόνατα και αστραγάλους, με καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση και συνεπώς την εμφάνιση θρομβολυτικών επεισοδίων όπως το έμφραγμα, με σακχαρώδη διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη, και τέλος με ψυχολογικά προβλήματα που οδηγούν κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μειονεκτικότητας.
Στόχος μας είναι, η μόνιμη απώλεια βάρους-λιπώδη ιστού και η διατήρηση του αποτελέσματος μακροχρόνια καθώς και η υιοθέτηση ισορροπημένου τρόπου ζωής στον έλεγχο του σωματικού βάρους και της υγείας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Διατροφική Συμβουλευτική, στη Διατροφική εκπαίδευση, στην καθοδήγηση, στην ψυχολογική υποστήριξη και εν τέλει στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.
Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική αλλά και κρίσιμη περίοδος για τη ζωή μιας γυναίκας. Πρέπει να προσέχει το βάρος της και τη διατροφή της για να εξασφαλίσει μια ομαλή έκβαση και την υγεία του βρέφους.
Η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προϋποθέτει και την δική σας σωστή και καλή διατροφή χωρίς ποσοτικές και ποιοτικές υπερβολές. Μην χρησιμοποιείται την φράση «τρώω για δυο» για να δικαιολογήσετε τις μεγάλες ποσότητες που ίσως καταναλώνετε.
Στόχος μας είναι, να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για εσάς και το μωρό, να αντιμετωπίσετε τυχόν επιπλοκές όπως αυξημένο σάκχαρο (διαβήτης κύησης) αυξημένη πίεση κλπ. και τέλος για να διαχειριστείτε το βάρος σας.
Θηλασμός
Τα οφέλη του θηλασμού (γαλουχίας) τόσο για τις μητέρες όσο και τα βρέφη είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Το ανθρώπινο γάλα είναι η προτιμώμενη τροφή για το νεογνό.
Ο ρόλος της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και στην περίοδο του θηλασμού. Για τη βελτιστοποίηση του θηλασμού απαιτείται η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου θρέψης από την πλευρά της μητέρας.
Για το σκοπό αυτό, η μητέρα θα πρέπει να ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Στόχος μας είναι, η διατροφική εκπαίδευση της μητέρας σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην περίοδο του θηλασμού και τα οφέλη του για την ίδια και το βρέφος, η διατροφική εκτίμηση της θηλάζουσας, η κατάρτιση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, την επαρκή παραγωγή γάλακτος και την ασφαλή απώλεια βάρους κατά το θηλασμό.
Παιδιών & Εφηβων
Η παιδική και εφηβική ηλικία χαρακτηρίζονται από πολλές προκλήσεις διαμόρφωση ολοένα και πιο συγκεκριμένων διατροφικών προτιμήσεων αρχικά, διαδέχεται από την εκτεταμένη αλλαγή τους στην εφηβεία.
Ταυτόχρονα, η ανάγκη για θρεπτικές επιλογές τροφίμων είναι πιο απαραίτητη από πότε, λόγω του πραγματικά εκρηκτικού τρόπου ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο σωματικής διάπλασης, όσο και ορμονικά. Την ίδια στιγμή, κατά τις ηλικίες αυτές μπορεί να διαμορφωθεί μια επιβαρυντική παρακαταθήκη για τα ενήλικα χρόνια, όσον αφορά στην προδιάθεση για αυξημένο βάρος, αλλά και καταστάσεις υγείας όπως τον προ-διαβήτη, την προ-υπέρταση (πρώτο στάδιο εκτός ορίων τιμών) και τις δυσλιπιδαιμίες (αυξημένη συνολική χοληστερόλη, χαμηλή HDL, υψηλά τριγλυκερίδια κ.τ.λ.). Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν ρύθμιση ήδη από τις ηλικίες αυτές κι επαγρύπνηση κατά τα ενήλικα χρόνια.
Στόχος μας είναι, η αξιολόγηση της διατροφής του παιδιού και του εφήβου, ώστε να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα υγιές βάρος, παράλληλα με την ανάπτυξή του. Σε αυτή την περίπτωση, η συνεργασία και η εκπαίδευση του κηδεμόνα είναι απαραίτητα συστατικά επιτυχίας!
Διατροφικές Διαταραχές
Οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφής έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Η ψυχογενής βουλιμία (bulimia nervosa) και η νευρογενής ανορεξία (anorexia nervosa) είναι οι πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες και σε άτομα νεαρής ηλικίας και λιγότερο σε άνδρες.
Οι κοινωνικοί παράγοντες (π.χ. η υπεραφθονία τροφίμων στις ανεπτυγμένες χώρες μαζί με την έμφαση που δίνει η κοινωνία στο να είναι κανείς αδύνατος, ώστε να είναι επιθυμητός και όμορφος) παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο.
Στόχος μας είναι, ο ασθενής (γιατί στην ουσία πρόκειται για ασθένεια) να μπορεί ν’ αλλάξει το βάρος του σταδιακά και να μεταβάλλει με τέτοιο τρόπο τις συνήθειες της διατροφής του ώστε να μπορεί να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, να διαχωρίσει τις διατροφικές του συνήθειες από τα συναισθήματα και τα ψυχολογικά θέματα του και τέλος να μάθει να διατηρεί ένα υγιές επίπεδο βάρους δίχως να χρησιμοποιεί λανθασμένες διατροφικές και συμπεριφορικές συνήθειες.
Μοναστηριακή Διατροφή-Νηστεία
Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο.
Ένα πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να έχει και θετικά και αρνητικά.
Όταν όμως, είναι ισορροπημένο το πρόγραμμα διατροφής έχει θετικά αποτελέσματα όπως:
– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
– Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
– Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
– Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.
– Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
– Μακροζωία. Οι περισσότεροι μοναχοί πεθαίνουν μετά τα ογδόντα πέντε έως ενενήντα πέντε. Οι θάνατοι από τα εβδομήντα έως τα ογδόντα πέντε λίγοι. Υπάρχουν όμως και αρκετοί μοναχοί που πεθαίνουν μετά τα ενενήντα πέντε και αρκετές περιπτώσεις μοναχών οι οποίοι ζουν περισσότερο και από εκατό χρόνια.
– Καλή φυσική κατάσταση
– Ισορροπημένη ψυχοσωματική κατάσταση, ευεξία
– Ελαχιστοποίηση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο στομάχου και πνευμόνων επειδή οι μοναχοί δεν καπνίζουν.
– Ανύπαρκτη σχεδόν η περίπτωση του καρκίνου παχέος εντέρου. Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, μόνο ένας μοναχός πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου.
– Είναι σπάνια η περίπτωση του καρκίνου του προστάτη.
– Χαμηλό ποσοστό καρδιολογικών περιστατικών, καθώς επίσης και όλων των παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την καρδιά, δηλαδή πίεση, αρτηριοσκλήρυνση, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.
Ένα πρόγραμμα διατροφής σε περίοδο νηστείας μπορεί να ακολουθηθεί όταν είναι ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των ατόμων που το ακολουθούν, παράλληλα με την πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής και με την εποπτεία του διαιτολόγου ή του γιατρού.
Διατροφή για Vegan και Vegetarian
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος και στρέφονται σε μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει, είτε για λόγους ηθικούς (βλ. προστασία των ζώων, προστασία τους περιβάλλοντος), είτε για λόγους προσωπικής υγείας και βελτίωσης του σωματικού τους βάρους.
Επομένως, είναι σημαντικό – εφόσον επιλέξετε να ακολουθήσετε ένα τέτοιο τρόπο διατροφής – να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι καλά σχεδιασμένη χωρίς ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
Στόχος μας , ανάλογα με την αυστηρότητα και τους περιορισμούς της διατροφής σας, είναι :
- να εξαλείψουμε το κίνδυνο για ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και κατ’ επέκταση το κίνδυνο να επηρεαστεί και η υγεία σας.
- ακόμα και για μικρές ή παροδικές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας επηρεάσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε θέματα όπως η κούραση, η απόδοση στην εργασία και τα επίπεδα ενέργειας.
- να σας ενημερώσουμε και να σας καθοδηγήσουμε σωστά γιατί οι πληροφορίες που βρίσκει κανείς στο θέμα αυτό από το διαδίκτυο ή τον κοινωνικό κύκλο είναι συχνά ελλιπείς, αν όχι αντικρουόμενες, και συχνότερα, ατεκμηρίωτες επιστημονικά.
πέρα από την επίτευξη του στόχου σχετικά με το βάρος και της εκπαίδευσης γύρω από τους θρεπτικούς συνδυασμούς τροφών, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για εσάς έχει πολλά περισσότερα να σας δώσει!!
Τροφικές Αλλεργίες
Ως τροφική αλλεργία καλείται η ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος.
Υπάρχουν και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις οποίες όμως εμπλέκεται ο μεταβολισμός και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στόχος μας είναι, με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής να μαθαίνεται να αποφεύγεται αυτά τα τρόφιμα καθώς και να τα αντικαταστήσετε με όμοια τα οποία δεν θα σας δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Αυτοάνοσα
Με τον όρο αυτοάνοσα νοσήματα καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, των οποίων κοινό χαρακτηριστικό είναι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος!
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα.
Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τη λέξη «αυτό», δηλαδή «δικό μου», και τη λέξη «άνοσο», που αναφέρεται στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αυτοανοσία είναι η συνηθέστερη αιτία χρόνιων παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους δέκα ανθρώπους στην Ευρώπη πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα.
Ασθένειες όπως : η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο νεανικός διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, η ψωρίαση, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, ο ερυθηματώδης λύκος, η δερματομυοσίτιδα, η μυασθένεια Graves και η ΑLS( αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), είναι μόνο μερικές από τις πάνω από εκατό ασθένειες των οποίων η αναγνωρισμένη προέλευση είναι αυτοάνοση.
Κοινή διαπίστωση πάντως των ειδικών είναι, ότι σημαντικό ρόλο πάντως παίζει η κληρονομική προδιάθεση, το έντονο ψυχικό στρες και το περιβάλλον (ρύπανση, ιοί, τοξικά, ηλιακή ακτινοβολία κτλ.)
Στόχος μας είναι, η ενδεδειγμένη διατροφή να επιφέρει μείωση της φλεγμονής και επομένως μείωση των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων.
Διαβάστε τα τελευταία μας άρθρα