Διαιτολογικό Γραφείο

Διαιτολογικό Γραφείο

Ο χώρος

Το διαιτολογικό γραφείο βρίσκεται στη καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 24, σε ακτίνα ολίγων λεπτών με τα πόδια από τους κεντρικότερους σταθμούς μετ’ επιβίβασης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο χώρος του γραφείου διαθέτει τη σχετική βεβαίωση «Νόμιμο Διαιτολογικό γραφείο» και παράλληλα ο διαιτολόγος που το λειτουργεί φέρει τη «Βεβαίωση Νόμιμης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος» που εκδίδεται από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

Μεθοδολογία

Κατά την πρώτη επίσκεψη ακολουθείται η εξής διαδικασία:

 • Λήψη Ιατρικού & Φαρμακευτικού Ιστορικού

Το ιστορικό είναι η άποψη του/της ασθενούς για την ασθένειά του μαζί με άλλες σχετικές πληροφορίες τις οποίες συλλέγουμε  από αυτόν/ή.

Η λήψη του ιστορικού είναι μια συζήτηση που έχει ένα σκοπό να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του ασθενούς.

*** Καλό είναι να υπάρχουν πρόσφατες αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και ορμονολογικός έλεγχος, τουλάχιστον του τελευταίου εξαμήνου.

 • Λήψη Διατροφικού Ιστορικού

Η λήψη διατροφικού ιστορικού είναι το αμέσως επόμενο βήμα ώστε να προσδιοριστούν τυχόν λάθη & ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά της συνήθους δίαιτας του κάθε ατόμου.

Στο διατροφικό ιστορικό περιλαμβάνονται:

 • οι προτιμήσεις / αλλεργίες σας σε τρόφιμα (π.χ αν δεν σας αρέσουν οι μπάμιες, το γάλα, το κοτόπουλο, αν έχετε αλλεργία στις φράουλες κτλ).
 • οι διατροφικές σας συνήθειες (αν τρώτε πρωινό, πόσο συχνά βγαίνετε έξω για φαγητό, αν πίνετε αλκοόλ) και πως συνηθίζετε να τρέφεστε μέσα σε μια τυπική ημέρα.
 • οι προηγούμενες προσπάθειες σας για απώλεια βάρους και εκτίμηση αυτών (αν έχετε ξανακάνει δίαιτα, για πόσο διάστημα, τι σας δυσκόλεψε τότε κτλ).
 • το πλάνο της καθημερινής σας φυσικής δραστηριότητας (αν κάνετε καθιστική δουλειά, αν αθλείστε, αν έχετε κάποιο χόμπυ κτλ)
 • Ημερολόγιο Καταγραφής των Τροφίμων

Ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων βοηθάει στο να αντιληφθείτε πραγματικά τη σχέση μεταξύ διατροφής, άσκησης και βάρους. Επίσης, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το αν καταναλώνετε τη συνιστώμενη ποσότητα τροφής, εάν τσιμπολογάτε στο ενδιάμεσο, αν καταναλώνετε επαρκείς μερίδες φρούτων και λαχανικών, αν η πρόσληψη τροφής συνδυάζεται με το αίσθημα της πείνας ή εξαρτάται έντονα από αρνητικά συναισθήματα ως ανταμοιβή, καθώς και αν έχετε τακτικά γεύματα.

Το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος διατροφικής αξιολόγησης από το διαιτολόγο, αλλά και ως μέθοδος παρέμβασης ταυτόχρονα με διαιτολόγιο ή και χωρίς, ειδικότερα κατά τη διατήρηση της απώλειας σωματικού βάρους

 • Υπολογισμός Δέικτη Μάζας Σώματος

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής σε αθλητές και πολύ μυώδεις ανθρώπους (οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος), καθώς μπορεί να κατηγοριοποιήσει κάποιον σε υψηλότερο ΔΜΣ παρότι έχει υγιή επίπεδα σωματικού λίπους. Επίσης, δεν είναι ακριβής σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και σε σωματικά αδύναμους ανθρώπους.

Ο υπολογιστής του ΔΜΣ είναι μόνο ένας οδηγός για τη γενική υγεία σας. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε εκατοστά).

 • Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας

Ο Βασικός Μεταβολισμός (RMR) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή). Πιο απλά είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος ημερησίως όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση). Ο Βασικός Μεταβολισμός μπορεί να αντιπροσωπεύει το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου και είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο.

Ο Βασικός Μεταβολικός (RMR) επηρεάζεται από πάρα πολλούς άλλους παράγοντες, μετρήσιμους (βάρος, ύψος, ηλικία, επιφάνεια σώματος, φύλο κ.ά.) αλλά και μη μετρήσιμους (κληρονομικότητα, ιστορικό βάρους, φυσική κατάσταση κ.ά.).

Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ο κάθε ένας τις «βασικές του καύσεις».

Ο μυϊκός ιστός “καίει” περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό. Έτσι ένα άτομο με περισσότερο μυϊκό ιστό θα έχει υψηλότερο RMR.

 • Ανάλυση Σύστασης Σώματος / Λιπομέτρηση :

Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το ποσοστό λίπους στο σώμα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η λιπομέτρηση με βιοηλεκτρική αντίσταση (BIA) που χρησιμοποιούμε βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί του σώματος άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο και ακολουθεί “το δρόμο” με την μικρότερη αντίσταση, δηλαδή την άλιπη μάζα του σώματος και κατόπιν υπολογίζει το σωματικό λίπος αφαιρώντας την από το συνολικό βάρος.

Η εφαρμογή της μεθόδου γίνεται με τον εξεταζόμενο σε ύπτια θέση όπου τοποθετούνται 4 αυτοκόλλητα ηλεκτροδίων – 2 στον καρπό και στην βάση των δακτύλων του δεξιού χεριού και 2 στο δεξί πόδι αντίστοιχα. Στη συνέχεια διοχετεύεται ρεύμα μικρής έντασης και κατόπιν με τη χρήση ειδικών εξισώσεων υπολογίζεται η ελεύθερη λίπους μάζα σώματος και το σωματικό λίπος του ατόμου.

Επίσης  καθορίζεται  το  Επιθυμητό Εύρος Σωματικού Λίπους, και στοχοποιείται  το ποσοστό λιπώδους μάζας που πρέπει να “χαθεί” με σκοπό να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια κιλών. Έτσι επικεντρωνόμαστε  απευθείας στην λιπώδη  μάζα και όχι απλά στα κιλά του εξεταζομένου.

 • Μέτρηση περιφέρειας μέσης :

Η περιφέρεια μέσης θεωρείται ο πιο πρακτικός δείκτης μέτρησης του κοιλιακού λίπους. Η περίσσεια κοιλιακού λίπους συνδέεται με μεγαλύτερους κινδύνους υγείας σε σχέση με το λίπος στις περιφερικές περιοχές του σώματος.

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιφέρεια μέσης, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

 • Ο Λόγος της περιφέρειας της μέσης και της περιφέρειας των ισχύων (WHR RATIO)

Είναι ένας αξιόλογος δείκτης για τη συνολική κατάσταση της υγείας μας, όπου σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, άτομα με συσσωρευμένο λίπος γύρω από την κοιλιά, διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, συγκριτικά με αυτούς που έχουν αυξημένο βάρος στην περιοχή των ισχίων.

 • Μέτρηση των πτυχών του δέρματος.

Είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος για την εκτίμηση του λίπους σώματος. Μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε εύκολα και γρήγορα και ειδικότερα σε περιπτώσεις ανθρώπων με βηματοδότη, σε εγκυμονούσες, σε αθλητές κ.α. Βασίζεται στην αρχή ότι το υποδόριο λίπος αντικατοπτρίζει τη συνολική ποσότητα του λίπους στον οργανισμό.

Με τη χρήση ειδικού οργάνου, του δερματοπτυχόμετρου, μετράμε το εύρος των πτυχών σε διάφορα σημεία του σώματος και χρησιμοποιώντας αυτές τις μετρήσεις σε ειδικές εξισώσεις υπολογίζουμε το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους. Τα σημεία στα οποία μετρούνται συνήθως οι πτυχές του δέρματος είναι 4 ή 7, ανάλογα με την μέθοδο του εξεταστή που επιλέγουμε.

 • Μέτρηση της Φυσικής Δραστηριότητας (χρησιμοποιείται το Sensewear Armband)

Το Sensewear Armband μετρά διάφορες φυσιολογικές παραμέτρους του σώματος, φοριέται από τον ασθενή στο δεξιό τρικέφαλο από 10 λεπτά έως και 2 εβδομάδες (συνήθως για ένα 24ωρο), δείχνοντας την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση που κατέγραψε τη χρονική περίοδο που το φορούσε ο ασθενής, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, (“free living”), στη δουλειά, στο σχολείο, κατά τη διάρκεια άθλησης, τη νύχτα κτλ.

Εφ’ όσον έχουν γίνει όλες οι παραπάνω μετρήσεις, και αφού λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προσωπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του ενδιαφερόμενου, σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο ,με σκοπό την καλή υγεία του οργανισμού, το αδυνάτισμα, την διατήρηση ή την αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς ακολουθώντας απλές συμβουλές σωστής και υγιεινής διατροφής.

Προετοιμασία

 1. Μην καταναλώνετε 24 ώρες πριν την μέτρηση καφέ, τσάι, αλκοόλ, αναψυκτικό. Έχουν διουρητική δράση και επηρεάζει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 2. Μη γευματίσετε για τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τη μέτρηση.
 3. Μην καταναλώσετε υγρά για τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την μέτρηση.
 4. Για τις γυναίκες το ιδανικό είναι η μέτρηση να γίνεται στην μέση του κύκλου της έμμηνου ρήσεως.
 5. Φροντίστε να μην κάνετε έντονη άσκηση την ίδια ή την προηγούμενη μέρα της μέτρησης.
 6. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως διουρητικών, επηρεάζουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Ραντεβού

Το γραφείο εξυπηρετεί όλες τις εποχές του χρόνου.

Υπηρεσίες παρέχονται:

 • Στο γραφείο μας, που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 24, Θεσσαλονίκη.
 • Από απόσταση, με τους εξής τρόπους:
 • Τηλεφωνικά. Σας καλούμε εμείς από το 2310-325-596 και πραγματοποιούμε το ραντεβού μας.

Με τη χρήση E-mail  (Θα μας βρείτε πατώντας εδώ).

 • Με τη χρήση Skype Συνδεόμαστε στο Skype (θα μας βρείτε ως «…»).
 • Με τη χρήση Facebook messenger (Θα μας βρείτε ως «…»).
 • Με τη χρήση Viber (Σας καλούμε εμείς στο κινητό τηλέφωνο που μας έχετε δώσει).
 • Με τη χρήση WhatsApp (Σας καλούμε εμείς στο κινητό τηλέφωνο που μας έχετε δώσει).
 • Με τη χρήση Zoom (Θα μας βρείτε πατώντας εδώ).
  • Συνδυασμός δυο εκ των παραπάνω. Για παράδειγμα να έρθετε στο γραφείο για την μέτρηση και να κάνετε το υπόλοιπο της συνεδρίας εξ’αποστάσεως.

Οι ημέρες και ώρες κατά τις οποίες πραγματοποιούνται συνεδρίες έχουν επιλεχθεί λαμβάνοντας υπόψη τη δική σας διευκόλυνση και είναι οι εξής: 

Δευτέρα: 08:30-22:00.

Τρίτη :  κατ΄οίκον

Τετάρτη: κατ΄οίκον τα πρωϊνο & 14:00-22:00

Πέμπτη: 08:30-12:00 & απογεύματα κατ΄οίκον

Παρασκευή: κατ΄οίκον

Στις παραπάνω ημέρες δεν περιλαμβάνονται οι επίσημες αργίες καθώς και οι ημέρες διακοπών.

Συνεδρίες πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε:

 • Να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 2310-325-596 καθημερινές 10:00-20:00.

 Ή

 • Επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας και κλείστε τη συνεδρία σας Online πατώντας εδώ.
Font Resize
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping