Γιατί δεν πρέπει να μετράτε θερμίδες & τι να κάνετε αντί αυτού ;
March 22, 2024 2024-03-22 22:44Γιατί δεν πρέπει να μετράτε θερμίδες & τι να κάνετε αντί αυτού ;

Γιατί δεν πρέπει να μετράτε θερμίδες & τι να κάνετε αντί αυτού ;
Γιατί πρέπει να αφήσετε την καταμέτρηση θερμίδων, ώστε να διαμορφώσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες για όλη σας τη ζωή.
Έχετε κάνει ποτέ μια από αυτές τις δίαιτες ή τα προγράμματα όπου έπρεπε να μετράτε θερμίδες και να παρακολουθείτε ό,τι τρώτε; Αν βρίσκεστε εδώ, αυτό είναι μάλλον ένα ναι… και χαίρομαι που είστε!
Αν και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμη λύση, απλά δεν είναι ρεαλιστικό να το διατηρείτε 365 ημέρες το χρόνο για όλη σας τη ζωή. Η καταμέτρηση θερμίδων όχι μόνο δεν σας υποστηρίζει στο να ζείτε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει σε περισσότερο άγχος, ενοχές, σύγχυση και υπερφόρτωση με το φαγητό.
Αν εκπλαγήκατε όταν ακούσατε ότι εμείς, οι Εγγεγραμμένοι Διαιτολόγοι, δεν συνιστούμε την καταμέτρηση θερμίδων, συνεχίστε να διαβάζετε. Θα μάθετε γιατί δεν πιστεύουμε ότι είναι υποστηρικτικό και πώς μπορεί στην πραγματικότητα να σας απομακρύνει περισσότερο από τους στόχους σας.
7 λόγοι για να αφήσετε την καταμέτρηση θερμίδων και να στραφείτε στη διαμόρφωση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών
- Η καταμέτρηση θερμίδων δεν είναι πρακτική για την καθημερινή ζωή
Τις περισσότερες φορές, δεν καταναλώνουμε τη τροφή μας σε καταστάσεις όπου είναι δυνατόν να παρακολουθούμε κάθε συστατικό, να χρησιμοποιούμε κύπελλα μέτρησης ή ακόμη και να γνωρίζουμε τι πραγματικά περιέχει το πιάτο.
Βγαίνουμε έξω για φαγητό, τρώμε στα σπίτια των φίλων μας ή της οικογένειάς μας και τρώμε θρεπτικά πλήρη τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα με ετικέτες τροφίμων (θερμίδες). Έτσι μοιάζει η φυσιολογική ζωή! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταμέτρηση θερμίδων δεν λειτουργεί στην καθημερινή μας ζωή. Γίνεται επαχθές ή απλά αδύνατο να το ακολουθήσουμε.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν συνηθίζουμε να τρώμε σε διατροφικές καταστάσεις όπου μετράμε ή παρακολουθούμε πάντα τις θερμίδες. Τι συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε ένα από τα προαναφερθέντα κοινωνικά περιβάλλοντα;
Συχνά οι άνθρωποι που μετρούν αυστηρά τις θερμίδες προσπαθούν να αποφύγουν εντελώς τις εν λόγω κοινωνικές καταστάσεις ή απέχουν από το φαγητό για να αποφύγουν να “ξεφύγουν”. Εάν αποφασίσουν να συμμετάσχουν, μένουν με το αίσθημα της απογοήτευσης και της σύγχυσης, επειδή δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να πλοηγηθούν στις διατροφικές τους επιλογές.
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας, η καταμέτρηση θερμίδων απλά δεν είναι πρακτική.
- Παραβλέπει τη διατροφική αξία
Οι θερμίδες δεν σας λένε πόσο θρεπτικό είναι ένα τρόφιμο. Είναι τόσο απλό όσο αυτό.
Με την προσέγγιση της καταμέτρησης θερμίδων, μπορείτε να φάτε 2.000 θερμίδες από οτιδήποτε. Δεν έχετε απαραίτητα επίγνωση της διατροφικής σύνθεσης των εν λόγω 2.000 θερμίδων. Αυτές οι θερμίδες μπορεί να προέρχονται από επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα ή ολόκληρα τρόφιμα.
Από άποψη θερμίδων είναι το ίδιο, αλλά από άποψη θρεπτικών συστατικών είναι πολύ διαφορετικά. Το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες για ενέργεια, αλλά χρειάζεται επίσης βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Κοιτάζοντας μόνο τις θερμίδες με βάση τον αριθμό αποκλείετε ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία σας.
Επιπλέον, η καταμέτρηση θερμίδων μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στο να αποφεύγετε θρεπτικές τροφές επειδή είναι “υψηλής θερμιδικής αξίας”. Αντί να βλέπετε ένα αβοκάντο ή μια χούφτα κάσιους ως ένα χορταστικό, θρεπτικό τρόφιμο, μπορεί να αρχίσετε να τα βλέπετε ως τρόφιμα με πολλές θερμίδες που πρέπει να “αποφεύγετε”.
Αυτό όχι μόνο σας καθοδηγεί λανθασμένα μακριά από την κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, αλλά μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό- μιας σχέσης όπου φοβάστε κάποια τρόφιμα απλώς και μόνο λόγω του θερμιδικού τους περιεχομένου.
- Η καταμέτρηση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές
Όταν δουλεύουμε με διαιτώμενους που στο παρελθόν έχουν μετρήσει θερμίδες, συνήθως βλέπουμε επίσης ότι έχουν ακούσια μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να παρουσιαστεί μέσω διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών.
Δυστυχώς, στη σημερινή κοινωνία, πολλές διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτές ή “φυσιολογικές”. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι σημάδι μιας ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών:
- Δίαιτα γιο-γιο.
- Αναπλήρωση των “κακών” τροφών που καταναλώσατε ή “καύση” θερμίδων μέσω της άσκησης.
- Παράλειψη γευμάτων.
- Άγχος γύρω από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.
- Άκαμπτη διατροφή ή ρουτίνες γυμναστικής.
- Ακραία αισθήματα ενοχής ή ντροπής μετά το φαγητό.
- Εμμονή με το βάρος ή την εικόνα του σώματός σας.
- Αίσθημα έλλειψης ελέγχου γύρω από το φαγητό.
- Παρακολουθείτε κάθε διατροφική τάση.
Όταν μετράτε θερμίδες, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να αναπτύξετε αυτές τις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Είστε τόσο επικεντρωμένοι στο να τρώτε μια συγκεκριμένη ποσότητα θερμίδων την ημέρα που μπορεί να σας οδηγήσει στο να σκέφτεστε συνεχώς τις διατροφικές σας επιλογές.
Το να ελέγχετε τόσο πολύ το φαγητό σας τελικά σας οδηγεί στο να αισθάνεστε περισσότερο εκτός ελέγχου. Μπορεί να αισθάνεστε ότι το να τρώτε καλά είναι πραγματικά δύσκολο να το διατηρήσετε, κάτι που συνολικά είναι πολύ αρνητικό για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
- Σας κάνει να αγνοείτε το σώμα και τις ανάγκες σας
Το σώμα μας στέλνει σήματα για να μας πει συγκεκριμένα τι χρειαζόμαστε μοναδικά. Τα σήματα πείνας και κορεσμού είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει τι χρειάζεται για να αισθάνεται και να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να είναι ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή για ενέργεια (αίσθημα πείνας) ή ότι η μερίδα φαγητού που φάγατε ήταν υπερβολική (αίσθημα κορεσμού).
Όταν δεν είμαστε σε αρμονία με αυτά τα σήματα, μπορεί εύκολα να υπερκαταναλώσουμε ή να υποκαταναλώσουμε επειδή ακολουθούμε αυστηρούς οδηγούς μερίδων αντί για αυτά.
Τόσα πολλά πράγματα μας έχουν μάθει να αποσυνδεόμαστε από το ίδιο μας το σώμα και να εστιάζουμε σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως π.χ:
- Μετρώντας θερμίδες, μακροχρόνια ή πόντους.
- Νηστεία.
- Να τρώτε μέχρι να καθαρίσει το πιάτο σας.
- Τρώγοντας ένα συγκεκριμένο μέγεθος μερίδας από μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα.
Αντίθετα, ένα παράδειγμα ενός διατροφικού στυλ όπου ακούτε το σώμα σας και τις ανάγκες του σώματός σας είναι το mindful eating. Με το mindful eating, εστιάζουμε στην ανάπτυξη μιας ισχυρής σύνδεσης νου-σώματος με συμπόνια και χωρίς κριτική. Αυτό σας επιτρέπει να καταλάβετε τι λειτουργεί μοναδικά για το δικό σας σώμα. Στη συνέχεια, είστε σε θέση να αποδεχτείτε ότι αυτό που λειτουργεί για κάποιον άλλο μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές δίαιτες, σχέδια και τάσεις δεν λειτουργούν. Είναι λύσεις που ταιριάζουν σε όλους. Μας ζητούν να ακολουθήσουμε συγκεκριμένους κανόνες χωρίς να μας αναγκάζουν να συντονιστούμε με το σώμα μας για να δούμε αν όντως λειτουργεί ή όχι.
Όταν συντονίζεστε περισσότερο με το σώμα σας, αποκτάτε την αυτοπεποίθηση να ξέρετε τι να τρώτε, πότε να τρώτε και πόσο να τρώτε με βάση τις μοναδικές σας ανάγκες.
Αν το βρίσκετε πραγματικά δύσκολο και είναι κάτι στο οποίο είστε έτοιμοι να επικεντρωθείτε, ελάτε στη Compass Nutrition. Θα σας καθοδηγήσουμε μέσα από τη συνειδητή προσέγγισή μας στη διατροφή που σας οδηγεί στο να έχετε περισσότερη ισορροπία, γαλήνη και αυτοπεποίθηση.
- Αν χρησιμοποιείτε την καταμέτρηση θερμίδων για να διαχειριστείτε το βάρος σας, πιθανότατα θα το επανακτήσετε
Ακούμε ξανά και ξανά από διαιτώμενους στο διαιτολογικό γραφείο ότι θέλουν πραγματικά να έχουν μια θετική σχέση με το φαγητό, αλλά θέλουν πρώτα να χάσουν βάρος. Στη συνέχεια, θα στραφούν σε μια πιο βιώσιμη λύση.
Λένε: “Θα μετράω μόνο θερμίδες για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσω στο βάρος-στόχο μου. Στη συνέχεια θα κάνω νέες, διατηρήσιμες διατροφικές συνήθειες”.
Δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι. Πρώτον, αν χρησιμοποιείτε περιοριστικές συνήθειες για να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο βάρος, αυτό το βάρος δεν θα είναι διατηρήσιμο για εσάς, εκτός αν συνεχίσετε με αυτές τις περιοριστικές συνήθειες.
Έχω ένα προαίσθημα ότι αν έχετε κάνει δίαιτα ή έχετε μετρήσει θερμίδες στο παρελθόν, πιθανότατα το έχετε ήδη βιώσει αυτό.
Μπορείτε να ταυτιστείτε με αυτό το συναίσθημα;
Μπορείτε επίσης να συνεχίσετε αυτόν τον κύκλο αν δεν φτάσετε ποτέ το βάρος-στόχο που είχατε αρχικά θέσει. Ίσως δοκιμάσετε μια διαφορετική δίαιτα επειδή αυτή “δεν έπιασε”, λέγοντας ότι αυτή η επόμενη θα είναι η τελευταία σας.
Μπορείτε να δείτε πόσο εύκολο μπορεί να είναι να ξαναπέσετε στον κύκλο του ξεκινήματος και του σταματήματος.
Τότε, όχι μόνο δεν έχετε ακόμα δημιουργήσει διατροφικές συνήθειες που σας υποστηρίζουν σε καθημερινή βάση, αλλά μπορεί επίσης να νιώθετε ενοχές ή ντροπή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας ευεξία και να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Τελικά σας οδηγεί στο να θυσιάζετε την υγεία και την ευημερία σας για να πετύχετε έναν συγκεκριμένο αριθμό.
Αντί να λέτε στον εαυτό σας ότι θα μετράτε θερμίδες μέχρι να φτάσετε το βάρος-στόχο σας, δεσμευτείτε να εφαρμόσετε μια βιώσιμη προσέγγιση για να τρέφεστε καλά, η οποία δεν περιλαμβάνει δίαιτες.
Όταν είστε σε θέση να κάνετε μακροχρόνιες αλλαγές, να δημιουργήσετε συνέπεια πέραν των 30 ημερών και να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σας, είστε σε θέση να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα βάρος που είναι φυσικό για το σώμα σας να διατηρήσει.
- Δεν λύνει το υποκείμενο πρόβλημα
Αν αυτή τη στιγμή μετράτε θερμίδες, κάτι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτό θα ήταν μια καλή επιλογή για εσάς και την υγεία σας. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, συχνά κάποιος επιλέγει να μετράει θερμίδες επειδή θέλει να χάσει ή να πάρει βάρος.
Ενώ η καταμέτρηση θερμίδων μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε προσωρινά το βάρος σας, είναι μια βραχυπρόθεσμη, “επιδέσμια” λύση. Δεν αντιμετωπίζει το υποκείμενο πρόβλημα. Στην προπόνησή μας, αντί να αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα (το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι απλώς το ότι βρίσκεστε σε ένα βάρος με το οποίο δεν νιώθετε άνετα), μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση, αν θέλετε. Αποκαλύπτουμε τι είναι αυτό που σας κάνει να βρίσκεστε σε ένα δυσάρεστο βάρος.
Έχοντας συνεργαστεί με χιλιάδες πελάτες, έχουμε διαπιστώσει ότι πιθανότατα υπάρχει ένας από τους τρεις λόγους που μπορεί να προκαλούν αυτή τη δυσφορία. Στο coaching μας, εστιάζουμε στην αντιμετώπιση της αιτίας, η οποία στη συνέχεια μας επιτρέπει να βρούμε μια πολύ πιο υποστηρικτική λύση.
Οι τρεις πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν ή να πάρουν βάρος είναι οι εξής:
- Μη ύπαρξη διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής που να υποστηρίζουν τις ατομικές σας ανάγκες
Αν έχετε επιλέξει να τηρείτε μια δίαιτα που απλώς δεν είναι κατάλληλη για εσάς, συχνά θα σας οδηγήσει σε ένα βάρος με το οποίο δεν νιώθετε άνετα.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ακούσατε από κάποιον influencer ή φίλο ότι πρέπει να τρώτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, παρά το γεγονός ότι από τη φύση σας απολαμβάνετε να τρώτε με διαφορετικό τρόπο. Ας πούμε ότι για αυτό το παράδειγμα μιλάμε για μια αυστηρή δίαιτα paleo.
Αν δεν μπορείτε να τρώτε πράγματα που σας αρέσουν απλά και μόνο επειδή το λέει κάποιος άλλος, αυτό συχνά οδηγεί σε έναν επιβλαβή κύκλο φαγητού τύπου on-and-off, όλα ή τίποτα, εκκρεμές. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ακούσια αύξηση ή απώλεια βάρους.
Επιπλέον, εάν έχετε παράγοντες του τρόπου ζωής που παραμελούνται, μπορεί επίσης να βιώσετε το ίδιο πράγμα. Πάρτε για παράδειγμα το άγχος ή τους ακατάλληλους κύκλους ύπνου. Αν είμαστε συνεχώς αγχωμένοι και δεν το διαχειριζόμαστε καλά, και επομένως δεν κοιμόμαστε επίσης καλά, οι διατροφικές μας συνήθειες, με τη σειρά τους, μπορεί να γίνουν ακανόνιστες και εκτός ελέγχου.
Πρέπει να κάνετε αυτό που αισθάνεστε σωστό για εσάς και το δικό σας ξεχωριστό σώμα!
- Υπάρχει μια κατάσταση υγείας
Η υγεία μας μπορεί να επηρεάσει τις διακυμάνσεις του βάρους, επομένως είναι σημαντικό να καταλάβετε τι συμβαίνει στο δικό σας σώμα για να ξέρετε πώς να το υποστηρίξετε.
Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια συγκεκριμένη κατάσταση ασθένειας που γνωρίζετε ότι απλά δεν είστε σίγουροι για το πώς να τη διαχειριστείτε μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Ή μπορεί ενδεχομένως να παλεύετε με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν αιχμές ή/και πτώσεις στο βάρος.
Ανεξάρτητα από την πάθηση, είναι πάντα σημαντικό να εξετάζετε τη συνολική εικόνα από μέσα προς τα έξω, αντί να εστιάζετε απλώς στο βάρος και μόνο.
- Προκλήσεις σχετικά με την εικόνα του σώματος
Μπορεί να βρίσκεστε σε ένα βάρος που είναι πολύ φυσικό και άνετο για το σώμα σας να διατηρεί, αλλά μπορεί να εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι πρέπει να χάσετε ή να πάρετε βάρος.
Εάν χρησιμοποιείτε περιοριστικές διατροφικές συνήθειες, όπως η καταμέτρηση θερμίδων, για να προσπαθήσετε να ρυθμίσετε το βάρος σας, το σώμα σας δεν θα μπορέσει να το διατηρήσει. Μπορεί να καταλήξετε να βιώνετε αυξομειώσεις βάρους που δεν είναι μόνο επιβλαβείς για τη σωματική σας υγεία, αλλά και να εμβαθύνουν τη σοβαρότητα των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίζετε σχετικά με την εικόνα του σώματος.
Δυστυχώς, η καταμέτρηση θερμίδων δεν σας βοηθά να ξεπεράσετε καμία από αυτές τις αιτίες. Όλα αυτά απαιτούν να εφαρμόσετε μια πιο προσεκτική προσέγγιση της διατροφής. Μία όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε μια πιο θετική εμπειρία με το φαγητό, να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των μοναδικών αναγκών του σώματός σας και να ενσωματώσετε διατροφικές συνήθειες που θα σας στηρίζουν καθημερινά.
- Η καταμέτρηση θερμίδων αφαιρεί τη χαρά και την ευχαρίστηση από την εμπειρία του φαγητού
Αν με γνωρίζετε, πιθανότατα με έχετε ακούσει να το λέω αυτό στο παρελθόν και αξίζει να το επαναλάβω:
Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από τροφή. Είναι παράδοση, πολιτισμός, ευχαρίστηση και χαρά, και είναι εντάξει να γιορτάζουμε τους πολλούς ρόλους που παίζει το φαγητό στη ζωή μας!
Κάθε μέρα, μαγειρεύω γεύματα που όχι μόνο τρέφουν το σώμα μου, αλλά με κάνουν τόσο ευτυχισμένο και γεμάτο χαρά.
Το φαγητό είναι ένας τόσο ισχυρός τρόπος για να φέρουμε τροφή και χαρά στη ζωή μας. Αλλά δυστυχώς, τόσες πολλές δίαιτες αγνοούν εντελώς αυτό το στοιχείο της “ζωής/χαράς”. Μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι το μαγείρεμα είναι αγγαρεία ή ότι τα γεύματά σας δεν σας ικανοποιούν (τόσο σε επίπεδο πείνας όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο).
Μπορεί να σας κάνουν να βλέπετε το φαγητό ως μέσο για ένα σκοπό. Ή να σας κάνουν να “ανυπομονείτε” για την επόμενη φορά που θα “μπορείτε” να φάτε αυτό το φαγητό που έχετε περιορίσει. Αυτό αναμφίβολα προκαλεί πολύ άγχος και ρίχνει αρκετή ψυχική ενέργεια στο τι πρέπει ή δεν πρέπει να φάτε.