6 Μειονεκτήματα της Δίαιτας
March 25, 2024 2024-03-25 15:486 Μειονεκτήματα της Δίαιτας
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε, έξι συμπτώματα που βλέπουμε πιο συχνά ως Εγγεγραμμένοι Διαιτολόγοι στο πεδίο της διατροφικής καθοδήγησης. Άτομα έρχονται σε εμάς έχοντας κάνει δίαιτα για χρόνια και συχνά βιώνουν και τα έξι από αυτά τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω.
- Προκαλεί μια σχέση “All-in” και “All-out” με το φαγητό
Οι δίαιτες λειτουργούν με έναν κυκλικό τρόπο. Είτε βρίσκεστε σε δίαιτα είτε εκτός δίαιτας. Δυστυχώς, δεν σας προετοιμάζουν για το πώς μοιάζει η φυσιολογική ζωή μετά το τέλος της δίαιτας. Ως αποτέλεσμα, επιστρέφετε αμέσως στις προηγούμενες συνήθειες σας (δηλ. “all-out”). Μέχρι που αναμφίβολα, αποφασίζετε ότι θα θέλατε να κάνετε μια αλλαγή και να δοκιμάσετε μια άλλη δίαιτα. Το σύνθημα είναι η αιώρηση του εκκρεμούς από το ένα άκρο του φάσματος στο άλλο.
Αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία στο φαγητό και είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μειονέκτημα της δίαιτας. Κάνει αδύνατο να κάνετε και τα δύο, να απολαμβάνετε το φαγητό και να τρέφεστε με το φαγητό. Σας κάνει να νιώθετε ότι είτε “είστε καλοί”, είτε “είστε κακοί”, χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσο.
- Οδηγεί σε ακραίες λιγούρες
Τι συμβαίνει όταν θέλετε πολύ το αγαπημένο σας παγωτό που βρίσκεται στην κατάψυξη, αλλά λέτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να φάτε; Το θέλετε ακόμα περισσότερο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το λαχταράτε. Φαίνεται σχεδόν να καταλαμβάνει τις σκέψεις σας και ξαφνικά γίνεται το πιο σημαντικό πράγμα στο μυαλό σας, σωστά;
Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο μειονέκτημα της δίαιτας, τις ακραίες λιγούρες. Όταν θέλετε εγγενώς κάτι ή απολαμβάνετε κάτι, δεν είναι ωφέλιμο να το περιορίσετε απότομα ή να το αφαιρέσετε από τη ζωή σας. Όταν το κάνετε αυτό, η νοοτροπία σας μετατοπίζεται αμέσως στην έλλειψη. Δεν μπορείτε παρά να σκέφτεστε τι χάνετε ή πόσο ωραία θα αισθανόσασταν να έχετε αυτό που δεν μπορείτε πλέον να έχετε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό εκδηλώνεται ως λαχτάρα.
Αυτό το παγωτό στην κατάψυξη ακούγεται τόσο απίστευτο, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να το έχετε. Ως αποτέλεσμα, πρέπει σωματικά να έχετε μια διανοητική διαμάχη με τον εαυτό σας για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να, “ενδώσει” ή να “χάσει τη δύναμη της θέλησης”. Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, σίγουρα έχετε βιώσει αυτό το μειονέκτημα της δίαιτας στο παρελθόν.
- Οδηγεί σε απώλεια ελέγχου γύρω από το φαγητό
Αφού αρχίσουν οι λιγούρες, ακολουθεί η απώλεια του ελέγχου.
Είστε σε δίαιτα και βγαίνετε με φίλους το βράδυ της Παρασκευής. Ξέρετε ότι “δεν πρέπει” να φάτε πίτσα, ωστόσο, υπάρχει πίτσα στο πάρτι. Το επόμενο πράγμα που καταλαβαίνεις είναι ότι έχεις φάει τρία κομμάτια. Στο τέλος της βραδιάς, είσαι σπίτι και σκέφτεσαι: “Τι μου συμβαίνει; Δεν έχω κανέναν απολύτως έλεγχο όταν βρίσκομαι κοντά σε πίτσα”. Είναι αλήθεια ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο; Απολύτως όχι. Είναι απλά η δίαιτα που προκαλεί αυτή την αίσθηση.
Ένα άλλο μειονέκτημα της δίαιτας είναι ότι δεν προκαλεί μόνο νοοτροπία έλλειψης, αλλά και νοοτροπία στέρησης. Επειδή η δίαιτα σας έχει πει ξανά και ξανά ότι η πίτσα είναι, “κακή”, “δεν επιτρέπεται” και, “εκτός ορίων”, όποτε έχετε πρόσβαση σε αυτήν, φαίνεται σαν να είναι η μόνη σας ευκαιρία. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχετε για να φάτε πίτσα και, “να τη γλιτώσετε”.
Έτσι, με τη σειρά σας, τρώτε περισσότερο απ’ ό,τι πραγματικά θέλετε, τρώτε πέρα από τις ενδείξεις κορεσμού σας και φαίνεται να χάνετε τον έλεγχο. Την επόμενη μέρα, αισθάνεστε ένοχοι, αγχωμένοι και καταβεβλημένοι, οπότε λέτε στον εαυτό σας ότι, “θα το ξανακάνετε”, ή ότι “θα τα πάτε καλύτερα” σήμερα. Αυτό σας φέρνει ακριβώς πίσω σε αυτόν τον κύκλο με τον οποίο ξεκινήσαμε.
- Επιτρέπει μόνο τη βραχυπρόθεσμη επιτυχία
Ποια είναι λοιπόν η τύχη της; Αν γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες προκαλούν απώλεια ελέγχου γύρω από το φαγητό, μας προκαλούν ακραίες λιγούρες και μας κάνουν να ταλαντευόμαστε μεταξύ ακραίων συνηθειών, γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να τις ακολουθούν;
Βραχυπρόθεσμα, γρήγορα αποτελέσματα. Οι δίαιτες λειτουργούν προσωρινά λόγω του πόσο ακραίες είναι. Εφόσον ακολουθείτε τους κανόνες τους, θα δείτε κάποια αποτελέσματα. Και τι συμβαίνει όταν τα καταφέρνετε; Εγκλωβίζεσαι. Έχεις αποδείξεις ότι λειτουργεί, σωστά; Αλλά πολύ σύντομα μετά, βρίσκεσαι στο “όλα μέσα” και στο “όλα έξω” του φάσματος, λαχταρώντας να επιστρέψεις στο “όλα μέσα” άκρο, προκειμένου να πάρεις πίσω αυτά τα αποτελέσματα. Και ο κύκλος συνεχίζεται.
Αυτό το μειονέκτημα της δίαιτας είναι ότι η επιτυχία που επιτυγχάνετε δεν είναι ποτέ διατηρήσιμη ή βιώσιμη. Είναι βραχύβια και κάπως εθιστική. Σας αφήνει να θέλετε περισσότερα, ώστε να επιστρέφετε πάντα για περισσότερα και να προσπαθείτε ξανά.
- Μειώνει τις φυσικές ενδείξεις του σώματος
Όταν ακολουθούμε συνεχώς τους κανόνες κάποιου άλλου, γίνεται αρκετά δύσκολο να διακρίνουμε τι πραγματικά θέλει ή χρειάζεται το δικό μας σώμα. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να επικοινωνεί μαζί μας, για να μας λέει τι μας αρέσει ή δεν μας αρέσει και να μας λέει πότε πεινάμε ή πότε χορταίνουμε. Αλλά οι δίαιτες μας λένε το αντίθετο. Μας λένε ότι πρέπει να τρώμε έναν συγκεκριμένο αριθμό γευμάτων την ημέρα που περιέχουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων που μπορούν να καταναλωθούν μόνο σε συγκεκριμένες ώρες. Ξεκινήστε τη σύγχυση!
Οι νέοι πελάτες δεν γνωρίζουν σχεδόν ποτέ πώς αισθάνονται την πραγματική πείνα ή τον κορεσμό. Σχεδόν πάντα παλεύουν να καταλάβουν απλά τι απολαμβάνουν σε σχέση με αυτό που πιστεύουν ότι “πρέπει” να ”τρώνε”. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα ενός μειονεκτήματος της δίαιτας. Όταν έχουμε μια ισορροπημένη, βιώσιμη σχέση με το φαγητό, δουλεύουμε με το σώμα και τις ενδείξεις του, όχι εναντίον του. Οι δίαιτες, από την άλλη πλευρά, θα σας πουν να καταπολεμήσετε αυτά τα σήματα και να τα αγνοήσετε.
- Κάνει το φαγητό δύσκολο και χρονοβόρο
Όταν είστε σε δίαιτα, ή απλά συνηθίζετε να είστε συχνά σε δίαιτα, το φαγητό αρχίζει να γίνεται περίπλοκο. Καταλαμβάνει τόσο πολύ από το χρόνο και τις σκέψεις σας. Προσπαθείτε συνεχώς να ανακαλέσετε τους κανόνες, να θυμηθείτε τι φάγατε εκείνη τη μέρα ή πόσο φάγατε χθες το βράδυ. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσετε να τα γράψετε όλα για να διευκολύνετε τον εαυτό σας.
Το φαγητό γίνεται ένα ελεγχόμενο κομμάτι της ζωής σας. Αρχίζει να υπαγορεύει τις πράξεις σας και ίσως ακόμη και τις κοινωνικές σας επιλογές. Κάπως έτσι μοιάζει το “όλα μέσα” του φάσματος.
Το φαγητό προορίζεται για να το απολαμβάνετε, και προορίζεται να είναι πηγή τροφής. Δεν είναι γραφτό να είναι ένα τρομακτικό, συντριπτικό μέρος της ζωής σας. Αν έχετε βιώσει αυτό το μειονέκτημα της δίαιτας στο παρελθόν, ξέρετε ότι είναι ένας βάσιμος λόγος για να μην επιστρέψετε ποτέ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όταν έχετε μια ισορροπημένη, βιώσιμη σχέση με το φαγητό που δεν περιλαμβάνει δίαιτα, δεν χρειάζεται να βιώσετε κανένα από αυτά τα μειονεκτήματα. Είστε σε θέση να καταναλώνετε φαγητό επειδή θέλετε να το καταναλώνετε, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο των επιλογών και των πράξεών σας. Είστε σε θέση να βιώσετε τις κοινωνικές καταστάσεις με ευκολία. Αισθάνεστε ακόμη πιο σίγουροι, ότι ακούτε τα σήματα του σώματός σας και απολαμβάνετε το φαγητό για χάρη της απόλαυσής του!