Blog

Γιατί βιώνετε ενοχές για το φαγητό και πώς να τις ξεπεράσετε.

BLOG BASIC IMAGE ΕΝΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Lifestyle / Lifestyle / Δίαιτα / Διατροφή

Γιατί βιώνετε ενοχές για το φαγητό και πώς να τις ξεπεράσετε.

Οι ενοχές για το φαγητό είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες με τις οποίες βλέπουμε ανθρώπους να παλεύουν στο ταξίδι τους προς την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό.

Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι την έχετε βιώσει στο παρελθόν. Οι ενοχές για το φαγητό μπορεί να είναι τόσο συνηθισμένες στην κοινωνία μας! Ειδικά αν κάνετε δίαιτα πάνω-κάτω για χρόνια. Έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που τρώνε οι Αμερικανοί τους κάνει να αισθάνονται ενοχές. Εσωτερικά, το αίσθημα ενοχής συχνά θεωρείται ως κάτι παραγωγικό. Τα βάζουμε με τον εαυτό μας και λέμε στον εαυτό μας να κάνει κάτι καλύτερο για το δικό μας καλό. Ενώ στην πραγματικότητα, οι ενοχές που νιώθουμε μόνο κακό κάνουν.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ενοχές για το φαγητό μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες είναι επιζήμιες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Τελικά σας απομακρύνει από το να βιώσετε πλήρως τη ζωή σας, από το να απολαμβάνετε και να εκτιμάτε πλήρως το φαγητό σας και τους πολλούς ρόλους που έχει.

Επειδή οι ενοχές για το φαγητό είναι τόσο συχνές, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί συμβαίνουν και πώς να τις ξεπεράσετε. Επίσης, γιατί δεν σας εξυπηρετούν και τα πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να ξεπερνάτε τα συναισθήματα ενοχής γύρω από το φαγητό.

Γιατί δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές για το φαγητό. 

Είναι σημαντικό να καταλάβετε σε λογικό επίπεδο ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή για τις διατροφικές σας επιλογές. Αυτό πραγματικά δεν σας εξυπηρετεί !!

Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει όλα τα είδη τροφίμων. Τρόφιμα για θρέψη, καθώς και για απόλαυση. Επίσης, τιμά τους πολλούς ρόλους που διαδραματίζουν τα τρόφιμα στη ζωή μας. Από τη θρέψη του σώματός μας σε κυτταρικό επίπεδο, μέχρι την παράδοση και τον πολιτισμό. Τρώμε για να ευδοκιμήσουμε, όχι απλώς για να επιβιώσουμε.

Οι ενοχές για το φαγητό όχι μόνο δεν είναι παραγωγικές για τη δημιουργία ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, αλλά μπορεί επίσης να είναι πραγματικά επιζήμιες για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη όπου οι άνθρωποι ρωτήθηκαν αν συνδέουν το κέικ σοκολάτας περισσότερο με ενοχές ή με γιορτή. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που δήλωσαν ότι το σοκολατένιο κέικ συνδεόταν με ενοχές δεν ήταν πιο υγιή ή πιο κινητοποιημένα από εκείνα που το συνέδεαν με γιορτή. Στην πραγματικότητα, ένιωθαν λιγότερο έλεγχο γύρω από το φαγητό και δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να υπερκαταναλώσουν.

Έχετε νιώσει ποτέ έτσι γύρω από τρόφιμα που συνδέετε με ενοχές ή ντροπή;

Οι ενοχές για τα τρόφιμα διαιωνίζουν έναν κύκλο που ξεκινά και σταματά.

Αυτή η νοοτροπία οδηγεί στον κύκλο start-and-stop που αναλύω μέσα από τις συνεδρίες μου.

Η ντροπή και η ενοχή εντείνονται μετά την υπερκατανάλωση τροφής, οπότε δοκιμάζετε πιο άκαμπτες και περιοριστικές συμπεριφορές για να επανορθώσετε το “κακό”. Στη συνέχεια, αισθάνεστε εκτός ελέγχου γύρω από το φαγητό, επειδή έχετε αποκτήσει υπερβολική επίγνωση ότι δεν μπορείτε να το έχετε. Το τελικό αποτέλεσμα; Υπερβάλλετε και ο κύκλος συνεχίζεται.

Ίσως αντί να αισθάνεστε εκτός ελέγχου, απλώς προσπαθείτε να εκλογικευτείτε με τον εαυτό σας. “Δεν έχω φάει καθόλου (βάλτε εδώ ένα τρόφιμο) όλη την εβδομάδα και δεν πρόκειται να το ξαναφάω, οπότε καλύτερα να φάω όλο το (βάλτε εδώ ένα τρόφιμο) τώρα”. Για άλλη μια φορά, ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποιο από αυτά τα σενάρια;

Κάθε φορά που βρίσκεστε σε αυτόν τον κύκλο που ξεκινάει και σταματάει, δεν είστε σε θέση να διαμορφώσετε συνεπείς, ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας. Αυτή η ενοχή και η ντροπή οδηγούν σε αισθήματα αδυναμίας και έλλειψης ελέγχου, τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν την κακή αυτοεκτίμηση και τη χαμηλή διάθεση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για εσάς να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο και την ενέργειά σας στο να ξεπεράσετε τις ενοχές για το φαγητό.

Πώς να σταματήσετε να αισθάνεστε ενοχές για το φαγητό

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η υπέρβαση των ενοχών για το φαγητό είναι ένα ταξίδι και θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά είναι απολύτως εφικτό να το πετύχετε!

Μπορείτε να ξεκινήσετε ακολουθώντας αυτά τα μικρά  βήματα για να αρχίσετε να απομακρύνετε τις ενοχές και να τις αποκαλείτε όταν συμβαίνουν. Με την πάροδο του χρόνου, θα φτάσετε σε ένα σημείο ευκολίας και ειρήνης με τις διατροφικές σας επιλογές.

  1. Συνειδητοποιήστε πότε και γιατί βιώνετε ενοχές για το φαγητό.

Αυτό το πρώτο βήμα έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση της κατάστασης. Συνήθως υπάρχουν δύο κοινές αιτίες που προκαλούν ενοχές ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ορισμένων τροφών.

Μπορεί να κάνατε μια ανεγκέφαλη επιλογή και να μην το συνειδητοποιήσατε παρά μόνο εκ των υστέρων

Πρώτον, το αίσθημα ενοχής μπορεί να συμβεί αν κάνετε μια επιλογή τροφής που δεν είναι σε ευθυγράμμιση με αυτό που πραγματικά θέλετε ή χρειάζεστε. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Συναισθήματα όπως το άγχος ή η πλήξη, το περιβάλλον μας ή το να τρώμε ενώ είμαστε αφηρημένοι είναι μερικοί συνηθισμένοι παράγοντες.

Μπορεί επίσης να το αντιμετωπίσετε αυτό αν πάρετε μια απόφαση μέσα στη στιγμή που δεν θέλατε πραγματικά να πάρετε. Αυτό το είδος ενοχής τείνει να έχει λιγότερο να κάνει με το ίδιο το φαγητό, αλλά περισσότερο με το ότι κάνατε ή δεν κάνατε μια συγκεκριμένη ενέργεια.

Μπορεί να έχετε κανόνες για το φαγητό

Η δεύτερη αιτία των ενοχών για το φαγητό που βλέπουμε είναι το αίσθημα ενοχής μετά την κατανάλωση τροφίμων που εσωτερικά έχουν χαρακτηριστεί “κακά” ή “εκτός ορίων”. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν συνειδητά επιλέγετε να φάτε κάτι επειδή πραγματικά το απολαμβάνετε. Το αίσθημα της ντροπής παρεισφρέει με κάθε τρόπο επειδή έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας να θεωρεί κάποιες τροφές ως “σωστές” και άλλες ως “λάθος”.

Σκεφτείτε με συμπόνια για να επιφέρετε την αλλαγή

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αναστοχαστικό ημερολόγιο για να συνειδητοποιήσετε τι προκαλεί τις ενοχές σας για το φαγητό και πότε τις βιώνετε.

Με ένα αναστοχαστικό ημερολόγιο, η εστίαση δεν είναι στις θερμίδες ή στην απαρίθμηση “καλών” και “κακών” τροφίμων. Αντίθετα, η εστίαση είναι στο να αποκαλύψετε περισσότερα για το τι αισθανθήκατε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρατηρήσετε πού και πότε προκύπτουν αυτά τα συναισθήματα ενοχής.

Αυτές οι γνώσεις για τον εαυτό σας μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να υποστηρίξετε καλύτερα τον εαυτό σας. Όταν η εστίασή σας είναι αποκλειστικά στο αίσθημα ενοχής, δεν έχετε ποτέ την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε αυτή την αυτογνωσία. Καταλήγετε να συνεχίζετε να περνάτε μέσα από αυτόν τον κύκλο της ενοχής.

  1. Αφήστε τους κανόνες για το φαγητό

Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε όταν ήσασταν παιδί και ο γονέας, ο κηδεμόνας ή ο δάσκαλος σας έλεγε ότι δεν επιτρέπεται να κάνετε κάτι. Πώς θα αντιδρούσατε;

Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι θέλατε να κάνετε ακριβώς αυτό που σας είπαν να μην κάνετε και θέλατε να το κάνετε πολύ περισσότερο. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια σειρά γεγονότων που συμβαίνει με τους κανόνες διατροφής. Είναι απλά η ανθρώπινη φύση.

Όταν λέμε στον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να φάμε ένα τρόφιμο, ότι μας κάνει κακό, ότι δεν επιτρέπεται να το φάμε – θέτουμε ακούσια το τρόφιμο σε ένα βάθρο. Ένα βάθρο που μας κάνει να εξιδανικεύουμε το τρόφιμο και να το θέλουμε πολύ περισσότερο από ό,τι αν είχαμε απλώς επιτρέψει στον εαυτό μας να το φάει εξαρχής.

Μόλις έχουμε το τρόφιμο – είτε επειδή τελικά το επιτρέπουμε στον εαυτό μας, είτε επειδή επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, είτε επειδή απλά μας το έβαλαν μπροστά μας και δεν έχουμε πλέον αυτοέλεγχο – είναι πολύ πιο πιθανό να το παρακάνουμε και στη συνέχεια να βιώσουμε αυτό το ακραίο αίσθημα ενοχής που θέλουμε να αποφύγουμε.

Όταν καταργούμε εντελώς αυτούς τους κανόνες διατροφής, όταν βγάζουμε το τρόφιμο από το βάθρο, το τρόφιμο δεν έχει πλέον εξουσία πάνω μας. Δεν αισθανόμαστε πλέον εκτός ελέγχου γύρω από αυτό, και επομένως αυτός ο κύκλος ενοχών σταματά.

Αφήστε τους κανόνες διατροφής και οι ενοχές θα φύγουν μαζί τους.

  1. Επιβράδυνση πριν από τα γεύματα

Εξασκηθείτε στο να επιβραδύνετε πριν από τα γεύματά σας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μερικές φορές οι ενοχές για το φαγητό μπορεί να προέρχονται από το άσκοπο φαγητό. Αυτό συμβαίνει όταν απλά αποσπάται η προσοχή σας από κάτι στο περιβάλλον σας ή η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε σας προκάλεσε να φάτε ενώ δεν πεινούσατε πραγματικά.

Το να κάνετε μια στιγμή παύση πριν φάτε και να ελέγξετε τον εαυτό σας είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο. Είστε σε θέση να δείτε τι χρειάζεται και τι θέλει το σώμα σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ποιες εξωτερικές πηγές επηρεάζουν τις διατροφικές σας επιλογές.

Όταν κάνετε αυτή την παύση, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί τρώτε – είναι η πλήξη, το άγχος, η κατάσταση ή μήπως βιώνετε σωματική πείνα; Τρώτε με πρόθεση και επίγνωση; Ή μήπως τρώτε χωρίς πρόθεση και χωρίς μυαλό;

Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν αυτό που επιλέγετε να φάτε είναι κάτι που πραγματικά θέλετε ή το θέλετε μόνο λόγω εξωτερικών παραγόντων. Εάν οι ενοχές σας για το φαγητό προέρχονται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, αυτή η παύση μπορεί να σας επιτρέψει να δώσετε στον εαυτό σας την πλήρη άδεια να επιλέξει και να απολαύσει σκόπιμα αυτό το φαγητό.

  1. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να μειώσει τις ενοχές για το φαγητό

Δημιουργήστε μια εμπειρία γύρω από το φαγητό που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε και να εκτιμάτε πλήρως αυτό που τρώτε.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε αποφασίσει να φάτε επιδόρπιο. Ιδανικά, θα καθόσασταν στο τραπέζι με ελάχιστους περισπασμούς και θα απολαμβάνατε αργά και θα γευόσασταν κάθε μπουκιά. Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας αυτή τη χαρά και την ευχαρίστηση από το φαγητό σας – είτε πρόκειται για αυτό που λέμε, “τροφή για την ψυχή”, είτε για ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά – φέρνει τόση θετικότητα στην εμπειρία σας.

Έτσι, θα είστε σε θέση να νιώσετε πιο ικανοποιημένοι και να προχωρήσετε μπροστά, αντί να υποκύψετε σε αυτό το ενοχικό συναίσθημα.

  1. Εξασκηθείτε στη συμπονετική περιέργεια

Όσο μεγαλώνουμε τόσο μαθαίνουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε πάντα σύμφωνα με το σχέδιο. Είναι αναπόφευκτο τα πράγματα να παίρνουν μια απότομη αριστερή στροφή χωρίς την πρόθεσή μας κάθε τόσο. Όταν αυτό συμβαίνει, η εξάσκηση της συμπονετικής περιέργειας μπορεί να μας επιτρέψει να σπάσουμε τον κύκλο των ενοχών.

Αντί να μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας, όταν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει με έναν τρόπο, αλλά δυστυχώς πήγαν με άλλον, κάντε μια παύση και σκεφτείτε. Ρωτήστε τον εαυτό σας χωρίς να τον κρίνετε: “Γιατί συνέβη αυτό;”, “Ήταν υπό τον έλεγχό μου;”, “Αν είναι δυνατόν, πώς θα μπορούσα να κάνω τα πράγματα διαφορετικά την επόμενη φορά για να αποτρέψω να ξανασυμβεί η ίδια κατάσταση;”.

Αναλογιζόμενοι με συμπόνια και περιέργεια, είστε σε θέση να κοιτάξετε μπροστά στο μέλλον και να σχεδιάσετε την επιτυχία αντί να μένετε στο παρελθόν.

Πώς να λάβετε περισσότερη υποστήριξη αν βιώνετε τροφικές ενοχές ; 

Αυτά είναι μόνο μερικά πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τις ενοχές για το φαγητό. Με την εξάσκηση αυτών και άλλων πρακτικών προσεκτικής διατροφής, θα αρχίσετε να βιώνετε περισσότερη ελευθερία και γαλήνη με τις διατροφικές σας επιλογές με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς ξεκινάτε με αυτά τα βήματα, μην ξεχνάτε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Είναι φυσιολογικό αυτά τα συναισθήματα ενοχής ή ντροπής να επανέρχονται κάθε τόσο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εργάζεστε για την κατάργηση των κανόνων διατροφής. Να ξέρετε ότι χρειάζεται πολλή συμπόνια, υπομονή, εξάσκηση και υποστήριξη για να σας βοηθήσει πραγματικά να αναδιαμορφώσετε τη νοοτροπία σας γύρω από τη σχέση σας με το φαγητό.

Font Resize
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping