Φωτοθεραπεία και Απώλεια Βάρους
August 12, 2024 2024-08-12 12:20Φωτοθεραπεία και Απώλεια Βάρους
Τι διαπίστωσαν οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές φωτοθεραπείας – φωτεινό πρωινό φως – για την απώλεια βάρους;
Αν η αποδυνάμωση του κιρκάδιου ρυθμού μας μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, μήπως η ενδυνάμωσή του θα μπορούσε να διευκολύνει την απώλεια βάρους;
Τα τακτικά πρωινά γεύματα μπορούν να δώσουν στον κύκλο μας μια μικρή καθημερινή ώθηση, αλλά η μεγαλύτερη ώθηση προέρχεται από την έκθεσή μας στο έντονο πρωινό φως. Ομοίως, η έκθεση στο φως τη νύχτα θα μπορούσε να είναι ανάλογη με το νυχτερινό φαγητό, όπως μπορείτε να δείτε στη παρακάτω εικόνα.
Φυσικά, έχουμε κεριά για να φωτίζουμε τις νύχτες μας εδώ και 5.000 χρόνια, αλλά οι φλόγες από τα κεριά, τις φωτιές και τις λάμπες πετρελαίου είναι “έντονα στραμμένες προς το κόκκινο άκρο του [φωτεινού] φάσματος- ως εκ τούτου, το φως της φωτιάς έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στην κιρκάδια ρυθμικότητα από ό,τι το ηλεκτρικό φως”. Είναι τα μικρότερα μπλε μήκη κύματος που ρυθμίζουν ειδικά τα κιρκάδια ρολόγια μας. Ο ηλεκτρικός φωτισμός, τον οποίο έχουμε μόλις για λίγο περισσότερο από έναν αιώνα, “έχει αλλάξει σταδιακά από τη δεκαετία του 1960 από μια μορφή λαμπτήρων πυράκτωσης που αποτελείται κυρίως από χαμηλά κίτρινα μήκη κύματος σε μορφές εκκένωσης υψηλής έντασης”, όπως οι φθορισμοί και τα φώτα LED, “που περιέχουν μπλε μήκη κύματος”, τα οποία είναι πιο παρόμοια με το πρωινό φως του ήλιου και έχουν την ισχυρότερη επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό μας.
Χρησιμοποιώντας μετρητές καρπού για τη μέτρηση της έκθεσης στο φως του περιβάλλοντος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη έκθεση στο φως το βράδυ και τη νύχτα συσχετίζεται με επακόλουθο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θεωρήθηκε ότι οφειλόταν στην κακή προσαρμογή του κιρκάδιου ρυθμού, αλλά μήπως αντί γι’ αυτό είναι σημάδι ότι δεν κοιμόμαστε τόσο πολύ και ίσως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι έγιναν πιο βαρύτεροι ; Αυτό ελέγχθηκε σε μια μελέτη σε περισσότερες από 100.000 γυναίκες, η οποία διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες παχυσαρκίας έτειναν με την υψηλότερη νυχτερινή έκθεση στο φως, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ύπνου.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέφεραν ότι τα υπνοδωμάτια τους τη νύχτα ήταν είτε πολύ σκοτεινά για να βλέπουν το χέρι τους μπροστά από το πρόσωπό τους είτε τουλάχιστον αρκετά σκοτεινά ώστε να μην μπορούν να δουν σε όλο το δωμάτιο, εκείνες που ανέφεραν ότι τα υπνοδωμάτια τους ήταν αρκετά φωτεινά για να βλέπουν σε όλο το δωμάτιο ήταν σημαντικά βαρύτερες. Επίσης, δεν κοιμόντουσαν όλοι με αναμμένους νυχτερινούς προβολείς. Χωρίς κουρτίνες συσκότισης στα παράθυρα, πολλές γειτονιές μπορεί να είναι αρκετά φωτεινές ώστε να προκαλούν διαταραχές του κιρκάδιου συστήματος. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, οι επιστήμονες κατάφεραν ακόμη και να συσχετίσουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας με φωτεινότερες κοινότητες. Υπάρχει τόσο πολύ φως τη νύχτα αυτές τις μέρες που, εκτός από μια συσκότιση, ο μόνος Γαλαξίας που θα δουν ποτέ τα παιδιά μας είναι πιθανότατα μέσα σε ένα περιτύλιγμα καραμέλας.
Αν και η ποσότητα του ύπνου μπορεί να ελεγχθεί, τι γίνεται με την ποιότητα του ύπνου; Ίσως οι άνθρωποι που κοιμούνται σε υπνοδωμάτια που δεν είναι τόσο φωτεινά δεν κοιμούνται τόσο καλά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ κουρασμένοι για να γυμναστούν την επόμενη μέρα, για παράδειγμα. Δεν μπορείτε να ξέρετε με βεβαιότητα αν η νυχτερινή έκθεση στο φως είναι επιβλαβής από μόνη της μέχρι να το δοκιμάσετε. Όταν έγινε αυτό, όσοι εκτέθηκαν τυχαία σε έκθεση σε έντονο φως για λίγες ώρες τα βράδια ή εκτέθηκαν έστω και για μία μόνο νύχτα υπέστησαν δυσμενείς μεταβολικές συνέπειες.
Η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση γίνεται τότε: Μπορεί ο κιρκαδιανός συγχρονισμός με την πρωινή θεραπεία με έντονο φως να είναι μια βιώσιμη στρατηγική απώλειας βάρους; Το ανεπαρκές πρωινό φως μπορεί να είναι το κιρκαδιανό ισοδύναμο της παράλειψης του πρωινού. Ο εσωτερικός φωτισμός είναι πολύ φωτεινός τη νύχτα, αλλά μπορεί να είναι πολύ αμυδρός κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ενισχύσει ισχυρά τον ημερήσιο ρυθμό μας. Η έκθεση στο φως από την έξοδο στο ύπαιθρο το πρωί, ακόμη και σε μια συννεφιασμένη ημέρα, συσχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με τον τυπικό φωτισμό του γραφείου, οπότε ορισμένοι γιατροί άρχισαν να δοκιμάζουν τη “φωτοθεραπεία” για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Οι πρώτες αναφορές περιπτώσεων άρχισαν να δημοσιεύονται τη δεκαετία του 1990. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες έχασαν κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα κιλά σε διάστημα έξι εβδομάδων έκθεσης σε πρωινό έντονο φως, αλλά δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Δέκα χρόνια αργότερα, δημοσιεύθηκε η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Τα υπέρβαρα άτομα τυχαιοποιήθηκαν σε μια παρέμβαση άσκησης με ή χωρίς μια ώρα την ημέρα φωτεινό πρωινό φως. Σε σύγκριση με τον κανονικό εσωτερικό φωτισμό, η ομάδα με το έντονο φως έχασε περισσότερο σωματικό λίπος, αλλά είναι πιθανό το φως απλώς να τους ώθησε να ασκηθούν περισσότερο. Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε έντονο φως, ακόμη και την ημέρα πριν από την άσκηση, μπορεί να ενισχύσει την απόδοση. Σε μια δοκιμασία αντοχής σε χειρολαβή, η έκθεση σε ώρες φωτεινού φωτός αύξησε τον αριθμό των συσπάσεων μέχρι την εξάντληση από περίπου 770 σε 860 την επόμενη ημέρα. Αν και οι βελτιώσεις που προκαλούνται από το φως στη δραστηριότητα ή τη διάθεση μπορεί να είναι χρήσιμες από μόνες τους, θα περνούσαν χρόνια μέχρι να μάθουμε τελικά αν η ίδια η έκθεση στο φως θα μπορούσε να ενισχύσει την απώλεια βάρους.
Μετά από μια αδημοσίευτη μελέτη στη Νορβηγία που υποτίθεται ότι έδειξε ένα πλεονέκτημα απώλειας βάρους κατά δώδεκα κιλά σε οκτώ εβδομάδες 30 λεπτών καθημερινού φωτισμού (σε σύγκριση με τον εσωτερικό φωτισμό), οι ερευνητές δοκίμασαν τρεις εβδομάδες 45 λεπτών πρωινού φωτεινού φωτισμού σε σύγκριση με τον ίδιο χρόνο καθισμένοι μπροστά σε μια “γεννήτρια ιόντων” που φαινόταν να ανάβει αλλά κρυφά απενεργοποιήθηκε. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα, οι τρεις εβδομάδες φωτός κέρδισαν το εικονικό φάρμακο, αλλά η μέση διαφορά στη μείωση του σωματικού λίπους ήταν μόνο περίπου ένα κιλό. Αυτό το μικρό πλεονέκτημα δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αλλαγές στη διάθεση, αλλά το έντονο φως από μόνο του μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών τύπου αδρεναλίνης, οι οποίες και οι δύο θα μπορούσαν να ωφελήσουν το σωματικό λίπος πέρα από τυχόν κιρκαδιανές επιδράσεις.
Ανεξάρτητα από τον μηχανισμό, η έκθεση στο έντονο πρωινό φως της ημέρας θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα στρατηγική απώλειας βάρους που βγαίνει κατευθείαν από τον ουρανό.
Συμπεράσματα :
- Η αποδυνάμωση των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τα τακτικά πρωινά γεύματα και η έκθεση στο έντονο πρωινό φως μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους κιρκαδιανούς κύκλους, βοηθώντας ενδεχομένως στην απώλεια βάρους.
- Η αυξημένη έκθεση στο φως το βράδυ και τη νύχτα συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου. Η συσχέτιση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και όταν ελέγχεται η διάρκεια του ύπνου, υποδηλώνοντας μια πιθανή επίδραση της κιρκαδιανής κακής ευθυγράμμισης.
- Οι γυναίκες με υπνοδωμάτια που δεν είναι αρκετά σκοτεινά τη νύχτα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρες. Η έκθεση στο φως τη νύχτα, ακόμη και χωρίς νυχτερινά φώτα, μπορεί να συμβάλλει στην κυκλική διαταραχή και την παχυσαρκία.
- Η πρωινή θεραπεία με έντονο φως, ή φωτοθεραπεία, διερευνάται ως πιθανή στρατηγική απώλειας βάρους. Η επίδραση του κιρκάδιου συγχρονισμού της έκθεσης στο πρωινό φως μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση του βάρους.
- Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε έντονο πρωινό φως μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια μείωση του σωματικού λίπους σε σύγκριση με τον εσωτερικό φωτισμό. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί και η αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής για την απώλεια βάρους.
Βιβλιογραφία :
- Broussard JL, Van Cauter E. Disturbances of sleep and circadian rhythms: novel risk factors for obesity. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2016 Oct;23(5):353-9. doi: 10.1097/MED.0000000000000276. PMID: 27584008; PMCID: PMC5070789.
- Kräuchi K, Cajochen C, Werth E, Wirz-Justice A. Alteration of internal circadian phase relationships after morning versus evening carbohydrate-rich meals in humans. J Biol Rhythms. 2002 Aug;17(4):364-76. Doi: 10.1177/074873040201700409. PMID: 12164252.
- Poggiogalle E, Jamshed H, Peterson CM. Circadian regulation of glucose, lipid, and energy metabolism in humans. Metabolism. 2018 Jul;84:11-27. doi: 10.1016/j.metabol.2017.11.017. Epub 2018 Jan 9. PMID: 29195759; PMCID: PMC5995632.
- Stevens RG, Zhu Y. Electric light, particularly at night, disrupts human circadian rhythmicity: is that a problem? Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2015 May 5;370(1667):20140120. doi: 10.1098/rstb.2014.0120. PMID: 25780233; PMCID: PMC4375361.
- Gangwisch JE. Invited commentary: nighttime light exposure as a risk factor for obesity through disruption of circadian and circannual rhythms. Am J Epidemiol. 2014 Aug 1;180(3):251-3. doi: 10.1093/aje/kwu119. Epub 2014 May 29. PMID: 24875372.
- Reid KJ, Santostasi G, Baron KG, Wilson J, Kang J, Zee PC. Timing and intensity of light correlate with body weight in adults. PLoS One. 2014 Apr 2;9(4):e92251. doi: 10.1371/journal.pone.0092251. PMID: 24694994; PMCID: PMC3973603.
- Obayashi K, Saeki K, Kurumatani N. Ambient Light Exposure and Changes in Obesity Parameters: A Longitudinal Study of the HEIJO-KYO Cohort. J Clin Endocrinol Metab. 2016 Sep;101(9):3539-47. doi: 10.1210/jc.2015-4123. Epub 2016 Jul 6. PMID: 27383113.
- McFadden E, Jones ME, Schoemaker MJ, Ashworth A, Swerdlow AJ. The relationship between obesity and exposure to light at night: cross-sectional analyses of over 100,000 women in the Breakthrough Generations Study. Am J Epidemiol. 2014 Aug 1;180(3):245-50. doi: 10.1093/aje/kwu117. Epub 2014 May 29. PMID: 24875371.
- Koo YS, Song JY, Joo EY, Lee HJ, Lee E, Lee SK, Jung KY. Outdoor artificial light at night, obesity, and sleep health: Cross-sectional analysis in the KoGES study. Chronobiol Int. 2016;33(3):301-14. doi: 10.3109/07420528.2016.1143480. Epub 2016 Mar 7. PMID: 26950542.
- Reid KJ, Santostasi G, Baron KG, Wilson J, Kang J, Zee PC. Timing and intensity of light correlate with body weight in adults. PLoS One. 2014 Apr 2;9(4):e92251. doi: 10.1371/journal.pone.0092251. PMID: 24694994; PMCID: PMC3973603.
- Cheung IN, Zee PC, Shalman D, Malkani RG, Kang J, Reid KJ. Morning and Evening Blue-Enriched Light Exposure Alters Metabolic Function in Normal Weight Adults. PLoS One. 2016 May 18;11(5):e0155601. doi: 10.1371/journal.pone.0155601. PMID: 27191727; PMCID: PMC4871543.
- Albreiki MS, Middleton B, Hampton SM. A single night light exposure acutely alters hormonal and metabolic responses in healthy participants. Endocr Connect. 2017 Feb;6(2):100-110. doi: 10.1530/EC-16-0097. PMID: 28270559; PMCID: PMC5424773.
- Poggiogalle E, Jamshed H, Peterson CM. Circadian regulation of glucose, lipid, and energy metabolism in humans. Metabolism. 2018 Jul;84:11-27. doi: 10.1016/j.metabol.2017.11.017. Epub 2018 Jan 9. PMID: 29195759; PMCID: PMC5995632.
- Reid KJ, Santostasi G, Baron KG, Wilson J, Kang J, Zee PC. Timing and intensity of light correlate with body weight in adults. PLoS One. 2014 Apr 2;9(4):e92251. doi: 10.1371/journal.pone.0092251. PMID: 24694994; PMCID: PMC3973603.
- Bylesjö EI, Boman K, Wetterberg L. Obesity treated with phototherapy: four case studies. Int J Eat Disord. 1996 Dec;20(4):443-46. doi: 10.1002/(SICI)1098-108X(199612)20:4<443::AID-EAT14>3.0.CO;2-Z. PMID: 8953334.
- Dunai A, Novak M, Chung SA, Kayumov L, Keszei A, Levitan R, Shapiro CM. Moderate exercise and bright light treatment in overweight and obese individuals. Obesity (Silver Spring). 2007 Jul;15(7):1749-57. doi: 10.1038/oby.2007.208. PMID: 17636093.
- Zhang P, Tokura H. Influence of two different light intensities during daytime on endurance performance of handgrip exercise. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1996;74(4):318-21. doi: 10.1007/BF02226927. PMID: 8911823.
- Danilenko KV, Mustafina SV, Pechenkina EA. Bright light for weight loss: results of a controlled crossover trial. Obes Facts. 2013;6(1):28-38. doi: 10.1159/000348549. Epub 2013 Feb 21. PMID: 23429094; PMCID: PMC5644670.
- Danilenko KV, Mustafina SV, Pechenkina EA. Bright light for weight loss: results of a controlled crossover trial. Obes Facts. 2013;6(1):28-38. doi: 10.1159/000348549. Epub 2013 Feb 21. PMID: 23429094; PMCID: PMC5644670.
- Lambert GW, Reid C, Kaye DM, Jennings GL, Esler MD. Effect of sunlight and season on serotonin turnover in the brain. Lancet. 2002 Dec 7;360(9348):1840-2. doi: 10.1016/s0140-6736(02)11737-5. PMID: 12480364.
- Stoica E, Enulescu O. Catecholamine response to light in migraine. Cephalalgia. 1988 Mar;8(1):31-6. doi: 10.1046/j.1468-2982.1988.0801031.x. PMID: 3359482.
All Rights Reserved © Compass Nutrition https://compassnutrition.eu