Αγροδιατροφή
July 26, 2020 2020-10-03 18:49Αγροδιατροφή
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ορίζεται το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας που ξεκινάει από το χωράφι και καταλήγει στο ράφι.
Η διαχείριση τροφικής αλυσίδας είναι ένα από τα θέματα τα οποία από ανάγκη επικαλύπτονται ελαφρά με τα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα, την πρωτογενή παραγωγή, την επεξεργασία τροφίμων, τη συσκευασία, τη ποιότητα καθώς και σε θέματα των τροφίμων και του καταναλωτή. Κάθε ολοκληρωμένος θεματικός χώρος βρίσκει πιθανώς επιμέρους θέματα και υπο-προκλήσεις κάπως εκτεινόμενες σε διάφορα θέματα σε μια γενικότερη διάρθρωση της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης.
Η διανομή τροφίμων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνόλου της τροφικής αλυσίδας και ταιριάζει πολύ άνετα στην έξυπνη, πράσινη και ολοκληρωμένη θεματική ενότητα των μεταφορών. Η αποδοτικότητα των πόρων συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών δεν μπορεί να αγνοηθεί όταν κάποιος αναγνωρίζει τον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος από την μετατροπή της αλυσίδας από:
Αλυσίδα διαχείρισης (chain management) σε Αλυσίδα αξίας (Value chain)
Αυτός είναι και ο βασικός στόχος κάθε σχεδίου ανάπτυξης αγροδιατροφής διεθνώς.
Η αλυσίδα των τροφίμων (και σε κάθε βαθμίδα της αλυσίδας, δηλ. γαλακτοκομικά, φρούτα, κρέας, λαχανικά και ψάρια-θαλασσινά) κάθε ελληνικής περιφέρειας μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο στο περιφερειακό σύστημα καινοτομίας, βοηθώντας την περιφέρεια να μετατραπεί σε ένα πρωτοποριακό μέλος αγροδιατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό η περιφερειακή διαχείριση της αλυσίδας τροφίμων θα πρέπει να λάβει μια ολιστική άποψη, προσδιορίζοντας το μονοπάτι για την εμπορική ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, παρέχοντας στρατηγικές γνώσεις για τις ευκαιρίες της αγοράς και τις ανάγκες της, και κινητοποιώντας τους φορείς καινοτομίας της αλυσίδας σε όλη τη χώρα , προκειμένου να επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί με την παραγωγή νέων, μοναδικών, καινοτόμων, ελληνικών προϊόντων διατροφής, της μεσογειακής καταγωγής, ελκυστικών στην παγκόσμια αγορά, με σημαντική προστιθέμενη αξία, και προοπτι κή για ευρεία παραγωγή. Το όραμα είναι :
ΝΕΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ
καθώς και ενίσχυση της προέλευσης, ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ «BACK TO THE FUTURE»
Τα υπό εξέταση νέα και παραδοσιακά μεσογειακά προϊόντα (στο τραπέζι) θα παράγονται από τοπικές γεωργικές πρώτες ύλες (από το αγρόκτημα), επίσης και εκείνα τα οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά τα τελευταία 30 χρόνια για τον σκοπό αυτό, στην “φούσκα” της υποτιθέμενης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για αιώνες ως κύρια διατροφική πηγή (πρώτες ύλες ή ως τρόφιμα τα ίδια) χαμηλού κόστους για τη διατροφή της ελληνικής χαμηλής και μεσαίας τάξης (στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής τους) . Η αναζωογόνηση και η επιστημονική διατροφική τεκμηρίωση, υποστήριξη και προώθηση των προϊόντων αυτών είναι το όραμα αυτής της πρότασης, με προτεινόμενο σύνθημα για το σκοπό αυτό:
προϊόντα με προέλευση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ «BACK TO THE FUTURE».
Υπηρεσίες του γραφείου μου (σε συνεργασία με εξωτερικά εργαστήρια χημείας τροφίμων, όπως για παράδειγμα αυτό του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) είναι:
Η συμμετοχή στη κατάρτιση των προδιαγραφών παρασκευής των προϊόντων, στο σχεδιασμό για τη παραγωγή ειδικών τροφίμων (π.χ. παιδικές τροφές, τροφές για διαβητικούς κ.α.), στη κατάρτιση της διατροφικής ετικέτας (καθώς επίσης και αυτή της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων), για τη ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ (και συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρόφιμα: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ με ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ με ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) και τέλος στη κατάρτιση των προδιαγραφών, για τη κατάθεση του Ελληνικού Σήματος των τροφίμων, σε παλιά προϊόντα, εκ νέου – παραγόμενα με τα νέα, σύγχρονα, τεχνολογικά δεδομένα θα συντελέσει στην επιστημονική υποστήριξή τους, στη κατανόησή τους και στη προώθησή τους ως «νέα» προϊόντα στην παγκόσμια αγορά, τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο καταναλωτικό κοινό.
Σε κάθε ελληνική περιφέρεια υπήρχαν τέτοια παραδοσιακά, μοναδικά αγροτικά προϊόντα, καθώς και τα τρόφιμα που γίνονταν από αυτά που στις ημέρες μας έχουν ξεχαστεί, ή παράγονται σε πολύ μικρή κλίμακα για οικογενειακή χρήση και μόνο. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων μοναδικά είδη οσπρίων, δημητριακών, κηπευτικών, αρωματικών βοτάνων και άλλων ειδών περισσότερα από τα οποία αποτελούν μέρος της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής . Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα παράγονταν από τοπικές, μοναδικές παραδοσιακές ποικιλίες, ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως δεδομένου ότι είναι αυτό που προσφέρει τον πρώτο βαθμό μοναδικότητας και στο τελικό προϊόν τροφίμου.