Εναλλακτικός Τουρισμός

Εναλλακτικός Τουρισμός

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συζητούνται ευλόγως στους κύκλους της τουριστικής μας βιομηχανίας. Έχοντας σαν βάση το πλούσιο φυσικό κάλλος ανά την Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη, και ευτυχώς, αμφίδρομη σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Κάθε νομός, πόλη, και χωριό στην χώρα μας πλέον, μπορεί να στηρίζεται έστω και κατά ένα μέρος οικονομικά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι δραστηριότητες που προτείνονται μέσω των μορφών αυτών είναι πολυάριθμες και σύνθετες. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές επιδιώκεται η «διαφοροποίηση» του τουριστικού μας προϊόντος έναντι του κλασσικού προϊόντος των διακοπών με <<Ήλιο- Θάλασσα-Παραλία>> που υπόκειται σε ανταγωνιστικές πιέσεις από πλήθος μεσογειακών προορισμών που προσφέρουν πολλές φορές το ίδιο ακριβώς προϊόν και σε ασυγκρίτως χαμηλότερη τιμή, αλλά με άτομα-τουρίστες που αναζητούν στις διακοπές τους τη <<φόρμουλα των 3 Φ>> (Φύση-Φιλία-Φιλοξενία).

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης και μορφολογικής της εικόνας, έχει το προβάδισμα σε κάθε τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και υποδομές σε επισκέπτες υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου.

Τα πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία ανάγονται σε θεμελιώδεις παραμέτρους που ασκούν επιρροή στην κατανάλωση τροφής.

Ο κλάδος των ξενοδοχειακών και των επισιτιστικών επιχειρήσεων μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στον τουρισμό (και ειδικά στον εναλλακτικό τουρισμό) και να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανοποίηση των τουριστών και των διατροφικών τους προτιμήσεων, που θα υπαγορεύονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και θα καθορίζονται από τους παράγοντες: της παράδοσης-πολιτιστικής/πολιτισμικής κληρονομιάς, της θρησκείας, της προαγωγής & αγωγής υγείας-ευεξίας και αποκατάστασης, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, των συνεδρίων κ.α.. ώστε η διατροφή και το πρότυπο πρόγραμμα δράσεων-δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης, με βάση τη ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, να αποτελεί καίρια παράμετρο ως προς τα διαμορφούμενα κριτήρια που θα καθορίζουν την επιλογή του εκάστοτε τουριστικού προορισμού, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες με υψηλή καταναλωτική τουριστική δαπάνη και εξειδικευμένες διατροφικές συνήθειες και απαιτήσεις που επιβάλλονται κατεξοχήν από τις ανάγκες τους (π.χ. λόγω παθολογικών καταστάσεων, για τη φυσική τους κατάσταση στον αθλητισμό, ειδικών καταστάσεων: κύηση, γαλουχία, παιδική-εφηβική διατροφή, επαγγελματικά ταξίδια, συνέδρια κ.α.) με τη συμβολή-βοήθεια εξειδικευμένων διεπιστημονικών υπηρεσιών, εντός αυτών. Άλλωστε, η τέταρτη σε ιεραρχία αναζήτηση του κάθε επισκέπτη-τουρίστα είναι η τροφή του, μετά από την επιλογή προoρισμού, καταλύματος, και δραστηριότητες αλλά μπορεί να είναι και η πρώτη όταν υπάρχουν λόγοι υγείας ή είναι μιας ειδικής κατηγορίας όπως νεογνά, παιδιά, έφηβοι, τρίτης ηλικίας, εγκύους ή σε γαλουχία, αθλητές, ΑμεΑ κ.α.

Στη σημερινή εποχή όπου η ποιότητα της διατροφής είναι θέμα μείζονος σημασίας, οι καταναλωτές δείχνουν συνεχώς όλο και πιο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά προϊόντα εξαιτίας της αντίληψης ότι τα συστατικά και ο τρόπος παραγωγής τα καθιστούν πιο «αγνά» και ασφαλή σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα καθώς και έχουν την ανάγκη από περαιτέρω πληροφόρηση για αυτά, σύμφωνα και με την κατάσταση της υγείας, του οργανισμού τους για τη διατροφική τους ασφάλεια.

Το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο είναι το πλέον υγιεινό σε όλο τον κόσμο σύμφωνα και με τη παγκόσμια βιβλιογραφία από αρκετές έρευνες και εφαρμογές, μαζί με την επιστήμη της διατροφής-διαιτολογίας, της υγείας, της αποκατάστασης του ανθρώπου και της άσκησης, μπορεί να συμβάλει στο σημαντικότερο brand name της κάθε περιφέρειας ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω κι ως μια προσφορά στην ανθρωπότητα αλλά και την προώθηση της οικονομίας της χώρας.

Οι υπηρεσιες του γραφείου σε όλο το ευρύ φάσμα του εναλλακτικού τουρισμού είναι:

  1. ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Τη διαμόρφωση διατροφικών σχημάτων ελεύθερων διατροφικά ασθενών ή ειδικής διαιτητικής αγωγής, ύστερα από ιατρική εντολή.
  • Την ειδική διαιτητική αγωγή των νοσηλευόμενων ασθενών καθώς και των ασθενών των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων , μετά από ενυπόγραφη ιατρική εντολή.
  • Την πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών που το νόσημά τους χρήζει συστηματικής διαιτητικής φροντίδας.
  • Πληροφορούν και εκπαιδεύουν τον πληθυσμό της περιοχής κάθε Νοσοκομείου, με ανάπτυξη συγκεκριμένων ομαδικών ή ατομικών προγραμμάτων πρωτοβάθμιας υγείας στη διατροφή, με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας.
  • Την παραλαβή, αποθήκευση, συντήρηση, παρασκευή και διάθεση τροφής στους ασθενείς και το προσωπικό ενός νοσοκομείου δημόσιο ή μη.
  • Τη γνωμοδότηση για θέματα που αφορούν παραλαβές τροφίμων, προμήθειες τροφίμων, ανακαινίσεις χώρων, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Τη συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων στο γραφείο σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους.
  • Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των φοιτητών Διαιτολογίας.
  • Την πρακτική άσκηση και ειδίκευση των Διαιτολόγων.

2.    ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ, ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ και άλλων ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

  • Η επαρκής πρόσληψη ενέργειας, κυρίως κατά τη διάρκεια περιόδων προπόνησης υψηλής έντασης, για τη βέλτιστη απόδοση.
  • Διατήρηση σωματικού βάρους και λιπώδους ιστού, σύμφωνα με το φύλο την ηλικία, την κληρονομικότητα και με τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος.
  • Επαρκής κατανάλωση υδατανθράκων, για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης και την αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου σύμφωνα με το φύλο, το είδος του κάθε αθλήματος και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
  • Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για τη δημιουργία και αποκατάσταση ιστών καθώς και για το σχηματισμό ζωτικών συστατικών του σώματος (ορμόνες, ένζυμα, αντισώματα).
  • Φυσιολογική κατανάλωση λίπους για τη παροχή ενέργειας, λιποδιαλυτών βιταμινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων στον οργανισμό.
  • Κάλυψη των αναγκών σε όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Να αποφεύγονται τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών.
  • Προσεκτική κατανάλωση τροφίμων σε αθλητές οι οποίοι χρησιμοποιούν μεθόδους απώλειας βάρους ή αποφεύγουν μία ή περισσότερες ομάδες τροφίμων ή ακολουθούν δίαιτες χαμηλής ή υψηλές υδατανθρακικής διαθεσιμότητας. Σε αυτές τις ομάδες αθλητών είναι απαραίτητη η κάλυψη των κατωτέρων ορίων των ημερήσιων προτεινόμενων αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά (RDA).
  • Επαρκής πρόσληψη υγρών και υδατανθράκων πριν την άσκηση, κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά την άσκηση ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης και αντίστοιχα η ελλιπής επαναφόρτιση των αποθηκών γλυκογόνου.
  • Κατάλληλη κατανάλωση πρωτεϊνών μετά την άσκηση, για τη βέλτιστη και ταχύτερη ανάπλαση των μυϊκών ινών που καταστράφηκαν.
  • Τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία δεν προτείνεται όταν διατηρείτε το θερμιδικό ισοζύγιο και καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως : τραυματισμοί, ιώσεις, ασθένειες, αρνητικό ισοζύγιο και αποκλεισμό ομάδας τροφίμων.
  • Τη προσεκτική αξιολόγηση των εργογόνων προϊόντων, όσον αφορά τη ποιότητα, την ασφάλεια και τη νομιμότητά τους.
  • Προσεκτική επιλογή τροφίμων σε φυτοφάγους αθλητές, για την αποφυγή ελλείψεως βιταμινών.

3.    ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΙΝΙΚΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΣ (ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ), ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ, ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΟΣ, ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ, ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • Κατάρτηση γενικών και ειδικών προγραμμάτων διατροφής ή διαιτολόγια στα τουριστικά καταλύματα και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις με βάση την ελληνική μεσογειακή διατροφή ή τη διατροφή με βότανα και αιθέρια έλαια ή τη μοναστηριακή διατροφή ή την αρχαία ελληνικής διατροφή ή τη διατροφή για χορτοφάγους. Εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής ή διαιτολόγια, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού και έπειτα από τη γνωμάτευση Ιατρού, την αξιολόγηση και γνωμάτευση των αιματολογικών-βιοχημικών εξετάσεων, την αξιολόγηση των σωματομετρικών μετρήσεων, λιπομέτρηση, μέτρηση βασικού μεταβολισμού, την αξιολόγηση διατροφικής κατάστασης, την εκτίμηση διατροφικών προβλημάτων.
  • Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων σε τουριστικά καταλύματα, επισιτιστικές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια κ.α. (κατάρτιση προμηθειών, κατάρτιση προγράμματος ή εβδομαδιαίου διαιτολογίου ή μενού ή σνάκ, κατάρτιση της διατροφικής ετικέτας του γεύματος ή των πιάτων, παρακολούθηση της εφαρμογής και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων).
  • Εκπόνηση, υλοποίηση, ανάθεση και διαχείριση επιστημονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής (διατροφική ετικέτα, διατροφική αγωγή-αγωγή υγείας, διατροφικές διαταραχές, αθλητισμός και διατροφή, διατροφή για παθολογικές καταστάσεις, σωματική και συναισθηματική ενεργοποίηση, ειδικές τεχνικές και δεξιότητες για τη διαχείριση του προγράμματος διατροφής κ.α.)
  • Επιστημονική υποστήριξη στον κλάδο της Γευσιγνωσίας για το ρόλο, τη σημασία, τις ιδιότητες των τροφίμων και τις ποικιλίες οίνου στην υγεία και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας, βάση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, στη διατροφή μας καθώς και ποιες ομάδες χρήζουν την ανάγκη ή την αποφυγή αυτών.
  • Food Pairing, Μαγειρική/Wine Pairing : Εκμάθηση-εκπαίδευση, νέες τεχνικές, διαχείριση, του τρόπου μαγειρέματος ώστε να μην αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, συνταγές καθώς και των σωστών συνδυασμών της τροφής με άλλα τρόφιμα ή ποικιλίες κρασιών έτσι ώστε να έχει  αρχικά τη σωστή ασφάλεια, υγιεινή και αποθήκευση των τροφίμων στη κουζίνα αλλά και μια ισορροπημένη σωστά υγιεινή διατροφή την οποία να διαχειρίζεται από μόνος του ο καταναλωτής.
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση !!!
  • Επιστημονική υποστήριξη στον κλάδο της Βοτανολογίας και των βοτανικών πάρκων, για τη σημασία, τις ιδιότητες των βοτάνων, αιθέριων ελαίων και των αρρωματικών φυτών στην υγεία και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας, βάση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, στη διατροφή μας καθώς και ποιες ομάδες χρήζουν την ανάγκη ή την αποφυγή αυτών.
  • Ιστορικά συγγράμματα που αφορούν τη διατροφή των Eλλήνων στο πέρασμα των αιώνων, διατροφικές συνήθειες, τα τρόφιμα κ.α. (από την αρχαιοελληνική περίοδο, τη βυζαντινή ως το σήμερα).
  • Την επιστημονική υποστήριξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής-Κρητικής Διατροφής, Μοναστηριακής Διατροφής, Αρχαία Ελληνικής Διατροφής.
  • Την επιστημονική υποστήριξη των παραγωγών και των επιχειρηματιών καθώς και τη προώθηση των προϊόντων τους για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια και εκθέσεις, βάση της διατροφικής τους ετικέτας, της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας, το ρόλο και τη σημασία τους στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και το άνοιγμα της αγοράς τροφίμων γενικότερα που εστιάζουν.
  • Διατροφική Ασφάλεια καταναλωτών και επισιτισμού.
  • Med 32 Webinars
  • Med 32 N.E. Therapy EXPERIENCE
Font Resize
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping